Lectura de 6 min 14

Així són les noves tarifes elèctriques per al 2021 a partir de l'1 de juny

foto perfil

El pròxim dimarts 1 de juny entra en vigor el Reial Decret-llei 1/2019 i la Circular 3/2020 de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Aquestes sentències inclouen l'aplicació d'unes noves tarifes d'accés al mercat elèctric que variaran el preu de la llum i afectaran a tots els consumidors. En aquest article ens capficarem en aquestes noves mesures per poder entendre-les i ajudar a adaptar la situació de cada consumidor.

El primer, per entendre com canviarà la factura de llum a partir de la setmana que ve, coneguem en quins conceptes es desglossa i d'on ve el preu final:

 1. Cost de l'energia.
 2. Costos regulats, on s'inclouen les tarifes d'accés, les afectades per la nova regulació.
 3. Marge de negoci de les comercialitzadores.
 4. Lloguer de l'equip a mida
 5. Impostos.

Amb la nova normativa aquestes tarifes d'accés es divideixen en dos conceptes:

 • Peatges. Són preus regulats que es destinen a recuperar els costos del transport i la distribució de l'energia i venen determinats per la CNMC.
 • Càrrecs. Destinats a cobrir els costos regulats i determinats pel govern espanyol.

Això té efectes directes tant per als consumidors de baixa tensió (fins a 15 kW), com per a aquells que disposeu d'alta tensió (més de 15 kW). Vegem de quina manera.

Baixa tensió (fins a15kW contractats)

La novetat més significativa és que tots els consumidors passaran a tenir el preu diferenciat en funció de trams horaris. El nou model preveu la unificació de tots els models de peatge (2.0 A, 2.0 DHA, 2.0 DHS, 2.1 A, 2.1 DHA i 2.1 DHS) en un de sol, el 2.0TD. Això provoca que tots els usuaris pagaran el mateix preu pel peatge, ja que només hi haurà un. Per a qui no tenia la discriminació horària es reduirà en un 3,4% el preu de peatges i càrrecs, mentre que per a qui sí que la tenia, la factura augmentarà uns 24 € a l'any.

El nou model comporta el pas a 2 períodes de potència i 3 d'energia, més la desaparició de la discriminació horària actual i la incorporació d'una nova en la qual el preu variarà en funció 3 trams horaris diferents que afecten ambdós termes.

Terme potència

Mentre que fins ara només hi havia una opció, el nou panorama contempla 2 períodes en els quals els consumidors podran seleccionar una mateixa potència per a tot el dia o, si ho prefereixen, poden contractar diferents potències per a cada període, que són:

 • Potència punta: comprèn de 8:00 a 00h.
 • Potència vall: comprèn de 00 a 8h, a més de tots els caps de setmana i festius nacionals de l'any i 6 de gener. En aquest període la potència serà molt més barata.

Lumiconsell: contracta una potència més alta en les hores vall (ja que és més barata) o, si tens la sort de disposar d'un vehicle elèctric carrega'l a la nit.
Terme energia

El nou model desplaça l'actual en què hi ha una discriminació optativa en dos períodes diferents: estiu i hivern. A partir d'ara, es distingirà entre 3 períodes de discriminació obligatòria:

 • Punta (P1): comprèn de 10 a 14h i 18 a 22h, de dilluns a divendres no festius. Aquí trobem el preu més car de l'energia i hi haurà més de 40 hores d'aquest tipus a la setmana.
 • Pla (P2): 8 a 10h, de 14 a 18h i de 22 a 24h.
 • Vall (P3): comprèn de 00 a 8 h més els caps de setmana i festius nacionals de l'any i 6 de gener. L'energia arribarà a el punt més barat en aquest període i gaudirem de més de 88 hores d'aquest tipus a la setmana.

Lumiconsell: els períodes P1 i P2 en el terme d'energia coincideixen amb el període punta en la potència; el període P3 en el terme d'energia, amb el període vall en la potència. Fes-los coincidir per reduir la despesa en la factura.

Baixa tensió (més de 15kW contractats)

Amb el nou model de tarifa elèctrica deixem enrere la diferenciació de preus en 3 períodes i passem a parlar de 6 períodes, en potència i energia, que comprenen el mateix model de punta, pla i vall que la baixa tensió. Canvia el nom de la tarifa de 3.0A (potència contractada superior a 15kW) a 3.0TD, però el més rellevant és la divisió de l'any en 4 períodes en què els preus estan determinats pel mes en qüestió.

 • Temporada alta, comprèn els dies feiners de gener, febrer, juliol i desembre: 
  • Punta (P1): de 9 a 14h y de 18 a 22h
  • Pla (P2): de 8 a 9h, de 14 a 18h i de 22 a 24h
  • Vall (P6): de 00 a 8h

 • Temporada mitja-alta, comprèn els dies feiners de març i novembre: 
  • Punta (P2): de 9 a 14h y de 18 a 22h
  • Pla (P3): de 8 a 9h, de 14 a 18h y de 22 a 00h
  • Vall (P6): de 00 a 8h

 • Temporada mitja-baixa, comprèn els dies feiners de juny, agost i setembre: 
  • Punta (P3): de 9 a 14h y de 18 a 22h
  • Pla (P4): de 8 a 9h, de 14 a 18h y de 22 a 00h
  • Valle (P6): de 00 a 8h

 • Temporada baixa, comprèn els dies laborables d'abril, maig i octubre: 
  • Punta (P4): de 9 a 14h y de 18 a 22h
  • Pla (P5): de 8 a 9h, de 14 a 18h i de 22 a 00h
  • Vall (P6): de 00 a 8h

*Caps de setmana i festius nacionals, inclòs el 6 de gener: gaudiran les 24 hores del dia de qualsevol mes de l'any del tram vall, per la qual cosa l'electricitat serà més barata a aquest moment. Cal destacar que prop del 53% de les hores vall de l'any es comprimeixen en aquests dies i augmenten en gairebé 2000 en comparació amb el model que deixem enrere.

El gràfic resum de tot el que s'ha explicat per a l'alta potència quedaria quelcom semblant al següent:

Com a consumidors no us heu de preocupar perquè són canvis que s'apliquen automàticament, encara que des de Lumisa hem emès una factura amb període de facturació fins al dia 31 d'aquest mes amb l'objectiu d'aplicar correctament aquestes noves mesures. Recordem que es poden consultar les noves tarifes, amb aplicació a partir de l'1 de juny de 2021, a la nostra web i l'apartat Política de preus.

Cal recordar que es poden fer 2 canvis de potència de forma totalment gratuïta fins al 31 de maig de 2022, sempre que no requereixi el desplaçament d'un tècnic a punt de subministrament i independentment de si ja s'hagués fet un canvi durant l'any anterior.

Però, i això…  ¿Per què?

Un cop repassats els canvis que us afectaran a vosaltres, els nostres estimats clients, sorgeix una pregunta per a ni més ni menys. A què venen aquests canvis?

La CNMC explica que es fa per simplificar la factura i "prioritzar aquells aspectes que ajudin els clients a ser cada vegada més eficients en el seu consum elèctric" perquè aquests tinguin una influència important en la descarbonització, a favor d'una economia baixa en emissions; incentivar el canvi d'horaris en el consum de la xarxa per evitar-li tensions innecessàries, amb gestos com fer servir els electrodomèstics de manera distribuïda al llarg del dia; facilitar la càrrega dels vehicles elèctrics (a la nit); i augmentar l'ús de l'electricitat, en detriment dels combustibles fòssils.

Per acabar, des Lumisa volem donar-te algunes recomanacions per continuar estalviant en la factura de la llum:

 • Ajusta la potència contractada al que realment necessitis
 • No facis un ús simultani de la xarxa per estalviar entre 200 i 300 € a l'any
 • Si has de consumir, intenta que sigui fora dels trams punta
 • Fixa't en l'eficiència dels nous electrodomèstics que compris (la qual també canvia, per cert) i en la dels edificis, si estàs pensant a mudar-te.

Per conèixer més consells com aquests visita el web de la Guia de la Energía que proporciona el Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, conjuntament amb IDAE.

Si el que vols és donar resposta a una pregunta en concret, busca si està en el document de FAQs de la CNMC.

Fonts:
Tags
foto perfil Pol Langa Sebastià
Pol Langa Sebastià

Creador de contenido especializado en redacción de artículos web. 

Tens dubtes?

Resol els teus dubtes a través del nostre canal d'atenció al client.