Lectura de 2 min 5

El mercat regulat (PVPC) vs el mercat lliure

foto perfil

Actualment a Espanya existeixen aquests dos tipus de mercats en els quals pots triar estar en el qual més t'agradi, i el que creguis que més et convé econòmicament, ja que hi ha variacions. Et farem un petit resum de les seves diferències principals i de com va sorgir aquesta divisió.

Abans de 1997 només existia el mercat elèctric regulat i els preus estaven fixats pel Govern. A partir d'aquest any es va donar pas a un procés de liberalització del mercat energètic per ajudar a l'expansió i creació de noves empreses i a oferir més possibilitats a l'usuari. L'any 2009 es va fer efectiu, i en liberalitzar-se el mercat es van dividir els 2 sistemes de mercat, els quals l'usuari podia triar el que preferís. Aquests dos avui en dia són:

El mercat regulat

Com a avantatge ofereix el (PVPC) Preu Voluntari al Petit Consumidor, per als usuaris que disposin d'una potència contractada inferior o igual a 10 kW.

És un preu imprevisible que varia segons l'hora i el dia. No inclou els serveis de manteniment, i està subjecte a l'oferta i demanda entre les companyies que produeixen energia i les que la venen, les comercialitzadores. Pagaràs més quan consumeixis en les hores amb un preu més elevat, i menys quan aquest disminueixi.

Hi ha 8 comercialitzadores de referència que disposen d'ell. A continuació, et vam mostrar el llistat:

  • Endesa Energía XXI, S.L.U.
  • Iberdrola Comercialización de Último Recurso, S.A.U.
  • Gas Natural S.U.R., SDG, S.A.
  • EDP Comercializadora de Último Recurso, S.A.
  • Viesgo.
  • CHC Comercializador de Referencia S.L.U
  • Teramelcor, S.L (Melilla)
  • Empresa de Alumbrado Eléctrico de Ceuta Comercialización de Referencia, S.A. (Només a Ceuta).

Si et trobes en alguna d'aquestes comercialitzadores, és que formes part del mercat regulat (ho pots comprovar en la teva factura), i si no és el cas, estàs al mercat lliure.

El mercat lliure

El preu es troba liberalitzat. Normalment oferint descomptes per rebaixar el preu i ser més competents.

Ofereix preus fixos en un període de temps, els quals coneixes abans de contractar. Hi ha més de 100 comercialitzadores i cada dia creixent, prestant millors ofertes i serveis per captar a nous clients i diferenciar-se de la resta. En Lumisa formem part d'aquest mercat lliure des de fa 6 anys i cada vegada són més els clients que se sumen a nosaltres.

Si encara no ets client de Lumisa, pots manar-nos una factura de la llum recent a i et farem una comparativa i assessorament, perquè puguis veure el que t'estalviaries mensualment i anualment, totalment gratis i sense cap tipus de compromís.

Tu com a consumidor, pots escollir la companyia comercialitzadora amb la qual prefereixis contractar el subministrament elèctric, explorant i trobant la tarifa que més s'ajusti a les teves necessitats. Per a la teva tranquil·litat, amb algunes comercialitzadores com Lumisa, no tens un contracte de permanència i pots gaudir de total llibertat de canviar-te i marxar quan vulguis.

Aquí t'adjuntem un enllaç oficial de la CNMC en el qual apareixen totes les comercialitzadores actuals del mercat lliure.
Tags
foto perfil Lumisa Energías
Lumisa Energías

Lumisa Energías es una comercializadora de energía eléctrica que opera en el Mercado Eléctrico Español fundada en 2012 por empresarios con una visión de utilizar la tecnología y los datos para ofrecer una energía asequible a hogares y negocios.

Tens dubtes?

Resol els teus dubtes a través del nostre canal d'atenció al client.