Lectura de 3 min 13

Energia solar i autoconsum: 5 mentides resoltes

foto perfil

El món de l'energia solar i l'autoconsum, per desgràcia, encara és desconegut per a molta gent. Això crea falses creènces, veritats i mentides que poden fer dubtar de la seva viabilitat o crear falses idees preconcebudes del que realment és.

És fàcil que t'hagis trobat amb frases com "les plaques solars no funcionen de nit", per això anem a resoldre alguns d'aquests mites i veurem de quina manera intenten allunyar el nostre focus d'una alternativa tan beneficiosa per a tu i per al medi ambient com l'energia solar.

1. L'autoconsum elèctric amb plaques solars no és rendible

Optar per l'autoconsum sí que és rendible. La inversió inicial és una mica elevada ja que inclou les plaques solars i la instal·lació completa, però a llarg termini acaba sent molt positiu per a l'economia familiar tenir aquest sistema establert.

Al llarg dels anys l'estalvi energètic i econòmic és notable. L'estalvi variarà en funció de la capacitat per generar aquesta electricitat, ja que no és el mateix una zona molt assolellada d'Espanya, que una menys habituada a el Sol. El que sí és segur és que amb Lumisa pots estalviar-te fins gairebé 13.000 euros en una dècada gràcies al nostre sistema de tarifes solars. Així, l'amortització arriba a partir de el quart any d'unes plaques que tenen una vida útil de 25.

A més, pots beneficiar-te dels excedents d'energia que produeixis i no facis servir. I per rematar, ha subvencions què poden fer-te estalviar entre el 40 i el 50% en la inversió inicial i molts altres avantatges més!
2. Si optes per l'autoconsum estàs obligat a desvincular-te de Red Eléctrica

Fals. De fet, des Lumisa recomanem als nostres clients que no es desvinculin de Red Eléctrica. Garantiràs el consum en cas d'un tall de subministrament i podràs aprofitar-te dels excedents energètics i beneficiar-te de la compensació en la factura de la llum.

3. Les plaques solars únicament funcionen si fa Sol

Dir això seria similar a afirmar que no ens cremem la pell si està ennuvolat un dia de platja d'estiu. Les plaques solars funcionen fins i tot en aquests dies, si bé és cert que el seu rendiment baixa entre un 10 i un 25% en funció de diversos determinants, com la qualitat de llum solar que arriba o el tipus d'instal·lació.

Existeixen les bateries solars per emmagatzemar l'energia sobrant de la qual parlàvem, doncs de nit els panells estan fora de servei. Gràcies a aquest sistema podràs aprofitar l'energia de més que hagis generat amb el sistema fotovoltaic sense cost addicional.

4. S'inverteix més energia en la construcció de panells solars que la que després aporten

Els panells solars es poden fabricar fins i tot de manera artesanal, encara que òbviament no generessin la mateixa energia que els industrials destinats exactament a rendibilitzar el seu ús. La major part de l'energia es gasta en la fabricació de les cèl·lules, que normalment són de silici cristal·lí, encara que des de la Universitat de La Rioja s'ha començat a treballar amb cèl·lules de titani, que s'han demostrat més eficients. No obstant això, aquesta energia es calcula que a Espanya s'aconsegueix amortitzar a partir del segon any d'ús de sistema solar fotovoltaic gràcies a les seves condicions climàtiques, temps que s'anirà reduint a mesura que es vagin implementant els últims avenços en la fabricació.

5. La instal·lació solar fotovoltaica requereix molt manteniment

Òbviament, les plaques solars necessiten un cert manteniment perquè puguin funcionar amb tot el seu potencial, tot i que la pròpia aigua de pluja ajuda a retirar la capa de brutícia. Cal tenir en compte que són instal·lacions preparades per estar a l'exterior així que estan pensades per suportar les condicions adverses, com la neu o fins i tot la calamarsa. A banda, cal comprovar més regularment bateries, carregador, inversor i cablejat, tot i que no és un procés complicat i, en cas que calgui retocar alguna cosa, no comporta molts problemes.

Bé és cert que es recomana una neteja a consciència de les plaques com a mínim un parell de vegades a l'any amb aigua i sabó, però sempre amb cura de no ratllar el vidre.

Tags
foto perfil Pol Langa Sebastià
Pol Langa Sebastià

Creador de contenido especializado en redacción de artículos web. 

Tens dubtes?

Resol els teus dubtes a través del nostre canal d'atenció al client.