Lectura de 4 min 9

És l'autoconsum la solució a la pujada de la llum?

foto perfil

Les dades del preu de l'electricitat el mes de juny són històrics: cada llar espanyola en el mercat majorista haurà pagat gairebé 83 €/MWh en el seu rebut de la llum de mitjana, encara que les factures poden ascendir fins més de 100 euros. Però, per què l'autoconsum és una molt bona opció per a aquest problema? A l'article d'avui ho descobrirem.

Per què ha pujat el preu de la llum al juny?

El preu de l'electricitat s'ha disparat respecte als estàndards als quals estem acostumats en un mes de juny habitual, que se situa entorn dels 71,50 euros. Els 83 euros representen un increment del 270% del preu de l'electricitat el mes de juny 2021, la qual cosa suposa un augment de gairebé el 30% en la factura de la llum en comparació al mateix mes de 2020.

Que la llum anava a pujar era una cosa segura des que es va aprovar el Decret llei 1/2019, d'11 de gener, encara que aquesta raó no és la causant del present increment en la tarifa. La dada oferta al principi de l'article té parany, perquè l'explicació la trobem en el descens de la demanda de l'any passat per la paralització de l'economia a causa de la pandèmia de la covid-19.

El preu del gas natural en el mercat europeu va augmentar al maig un 400% respecte al 2020, mentre que el preu del dret d'emissions de CO₂ ho ha fet un 100% al mig any.

L'explicació, llavors, la trobem en uns altres dos factors. El primer és l'augment del preu del gas en els mercats internacionals, el segon és l'augment en el preu dels drets d'emissió de CO₂, una cosa destacable, perquè l'energia generada a partir de fòssils solament representa el 25% de la generació de l'electricitat a Espanya en l'actualitat.

Qui decideix el preu de l'electricitat?

Aquesta pujada de la llum en el mercat majorista de l'electricitat o pool, regulat per OMIE (Operador del Mercado Ibérico de Energía), que forma part dels mercats europeus, i el més habitual és el que fixa el preu per a l'endemà basant-se en l'oferta i la demanda. Significa que des de Xarxa Elèctrica s'estima la demanda de llum que hi haurà a Espanya l'endemà i les empreses que generen energia elèctrica fan les seves ofertes basant-se en això. Després, es fan licitacions per a atribuir els paquets d'electricitat fins al moment en què tota la demanda queda coberta. Cada oferta que es presenta és major que l'anterior i el preu definitiu el marcarà l'última que es presenti i és el valor que es pagarà a les generadores.

La OMIE gestiona el ‘pool’ a Espanya i Portugal i des del seu web es pot consultar el preu horari del mercat diari de l'electricitat per al dia posterior.

Per a donar resposta a aquesta pujada bàrbara de la factura el Consell de Ministres va anunciar la rebaixa de l'IVA del 21% al 10% en el sector elèctric per a les llars més vulnerables, amb menys de 10 kW de potència contractats i si el MWh no supera els 45 euros, fins a final d'enguany, com a mínim. També es va aprovar l'eliminació de l'impost del 7% sobre la generació d'electricitat amb el mateix objectiu.

Malgrat això, l'OCU (Organización de Consumidores y Usuarios) ha demanat a la CNMC (Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia) que intervingui en l'assumpte perquè les mesures són insuficients per a gran part de la població espanyola.

Per què l'autoconsum és una bona opció?

Com hem pogut veure en publicacions anteriors, la instal·lació dels panells solars és molt ràpida i s'aconsegueix recuperar la inversió a mitjà termini, a més de no contribuir a l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle i convertir la teva llar en autosuficient, quant a l'electricitat es refereix.

No obstant això, el més destacable en relació amb l'actual pujada del preu de l'electricitat és la possibilitat que ofereix de no dependre de les variacions en la xarxa, com la que hem viscut al juny. A Lumisa oferim la possibilitat d'acollir-se a la tarifa de compensació simplificada per a poder aprofitar-se d'aquesta capacitat que ofereix el mercat espanyol. Consulta les nostres tarifes o accedeix al simulador per a conèixer quina seria la inversió inicial per a la instal·lació del sistema de l'autoconsum.

Malgrat que la inversió inicial pugui semblar elevada existeixen nombrosos descomptes que poden abaratir-la fins al 50%, a més de bonificacions fiscals que tenen com a objectiu animar a la societat espanyola a apostar per la generació “casolana” d'electricitat a través de les plaques fotovoltaiques.

Fonts:
  • RJ Consultors
  • Público
  • The Conversation
  • El Periódico
  • ABC
  • El Periódico de l'Energia
Tags
foto perfil Pol Langa Sebastià
Pol Langa Sebastià

Creador de contenido especializado en redacción de artículos web. 

Tens dubtes?

Resol els teus dubtes a través del nostre canal d'atenció al client.