Lectura de 5 min 11

Què és i què necessites per tenir una casa autosuficient?

foto perfil

Casa ecològica, habitatge autònom, casa passiva… en definitiva, un model de llar basada en l'arquitectura sostenible que tracta d'emetre 0 residus. Continua llegint per a saber què necessites per a tenir una casa autosuficient.

Què és una casa autosuficient?

Es tracta d'un model d'habitatge que tracta d'oferir una vida confortable per als seus inquilins usant la mínima energia possible i que a més té la capacitat d'autoproveir-se amb l'energia que ella mateixa és capaç de produir.

Per a això és molt important comptar amb diferents mecanismes d'obtenció d'energia, com els panells solars que pots aconseguir a Lumisa o un petit aerogenerador, l'anomenada energia mini-eòlica. També aprofiten l'aigua de la pluja o són capaces d'extreure-la de pous pròxims per a solucionar el proveïment d'aigua.

No obstant això, si busquem una llar 100% respectuós amb el medi ambient hem d'assegurar-nos de construir-lo amb materials ecològics i sostenibles: l'arquitectura sostenible.

L'arquitectura sostenible té en compte les condicions climàtiques de la zona on es construirà una infraestructura, a més dels recursos naturals utilitzats.

Concretament, són dissenys bioclimàtics totes aquelles construccions que des del seu disseny es té en compte la realitat ambiental i climàtica de la zona on serà construïda.

Com construir una casa bioclimàtica i autosuficient?

Una casa bioclimàtica aconsegueix que la temperatura del seu interior es mantingui dins d'uns estàndards de confort durant tot l'any gràcies a diferents aspectes que porten a assegurar que els inquilins gaudeixen d'un confort tèrmic.

El confort tèrmic, a més de la construcció de la casa, depèn de factors aliens a l'arquitectura com el metabolisme de cada persona, la roba i fins i tot de l'estat anímic.

No és indispensable que una casa sigui al seu torn bioclimàtica i autosuficient, encara que és clar que com més sostenible pugui arribar a ser, millor per al medi ambient.

Per a saber com tenir una casa que respecti el medi ambient des del moment de posar la primera pedra en la construcció podem seguir els principis que apunten Brenda i Robert Vale en l'obra La casa autosuficient, escrita en 1996 però amb absoluta vigència avui dia.

Punxa aquí per a descarregar gratuïtament el llibre gràcies al portal TyS Magazine i aprofundir una mica més en aquest concepte.
1. Orientació

Hem d'orientar la casa de la millor manera possible tenint en compte les característiques del terreny i les condicions climatològiques. En aquest sentit és important comptar amb la carta solar, la qual ens permetrà conèixer el recorregut del Sol i tenir-lo en compte per a tenir més llum natural tot l'any si el tenim en compte per a situar les finestres.

La casa autosuficient hauria de tenir en compte l'orientació, a més, per a la ubicació dels panells solars i per a la ubicació de la instal·lació mini-eòlica.

Finalment, això va evitar un ús excessiu de la climatització (aire condicionat i calefacció) i de la il·luminació artificial gràcies al major aprofitament dels recursos que ofereix l'entorn de manera natural.

2. Aïllament

L'aïllament tèrmic és allò que ens evitarà consumir més energia del necessari perquè evitarà que la temperatura interior de l'habitacle no depengui de les variacions de l'exterior.

Segons els Vale, com col·locar l'aïllament en els tancaments dependrà de l'ús que li anem a donar a la nostra casa, per al seu ús diari o bé per a una cosa esporàdica, com les vacances d'estiu que ja acaben.

A més dels tancaments de les finestres, la nostra llar autosuficient i bioclimàtica haurà de tenir-lo també en murs, en teulades (diferenciant entre els plans i els inclinats), en canonades o en el sòl. Per a evitar l'excés de condensació, en el cas que no sigui suficient l'aïllament que hàgim decidit instal·lar, podríem optar per afegir una barrera atura-vapor que acabi de donar-nos el nivell desitjat.

3. Ventilació

Hem de tenir en compte d'on ens arriben els corrents naturals d'aire per a anar renovant l'aire del nostre habitatge, igual que ho fem en les llars estàndard, però de manera molt més eficient. A aquesta mena de corrents se'n diu ventilació accidental, perquè no la decidim nosaltres, a diferència de la ventilació controlada, la qual decidim nosaltres quan obrim les finestres.

Cal tenir en compte que la ventilació no és un tema menor perquè d'ella depèn no tenir humitats a casa, juntament amb l'aïllament, ni condensacions indesitjades. Podem optar per obtenir un sistema de mesurament d'humitat perquè posi en marxa automàticament el sistema de ventilació controlat, si n'hi hagués, quan detecti un augment de condensació. A més evitarem consumir més energia de la necessària per culpa d'una ventilació excessiva.

4. Energia neta

En aquest punt entrem nosaltres, Lumisa. El més recomanable en aquesta mena d'edificacions és tenir en compte la necessitat d'obtenir energia de manera neta a través dels esmentats panells solars i el mini-molí.

Consulta les tarifes per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques amb Lumisa i descobreix els beneficis de l'energia solar.

Una cosa interessant és que es pot aprofitar fins i tot l'aigua de la pluja per a l'ús personal, perquè no hi ha res més econòmic que això. Per a poder fer-ho haurem de canalitzar l'aigua que reculli la coberta de la nostra casa autosuficient i transportar-la fins a un diposito, alguna cosa que ens permetrà estalviar molt.

Les Passivhaus

El Passive House Institute és una institució que vela per la sostenibilitat en les construccions i l'encarregada d'oferir el certificat homònim conforme un habitatge compleix amb els estàndards per a ser considerada sostenible.

A Espanya existeix la Plataforma d'Edificació Passivhaus, una organització sense ànim de lucre que es dedica a promoure el coneixement d'aquesta mena d'habitatges a través de conferències, exposicions, formació o concursos. La Plataforma PEP assenyala que els requisits perquè un habitatge tingui el certificat són:

 • Excel·lent aïllament tèrmic.
 • Finestres i portes d'altes prestacions.
 • Absència de ponts tèrmics, és a dir tancaments per on podria entrar aire exterior que canviés la temperatura interior i produís humitats. Fan referència a les caixes de les persianes, els marcs de les finestres, etc.
 • Hermeticitat a l'aire.
 • Ventilació mecànica amb recuperació de calor.

Cases autònomes prefabricades

Si t'ha agradat el concepte de casa autònoma però no veus de quina manera podries obtenir una serà del teu grat saber que existeixen habitatges d'aquest tipus que ja estan creades i que podries comprar.

A Espanya tenim empreses que precisament es dediquen a això. Una d'elles és Construimos tu casa i descriu les seves creacions com a “cases modulars autosuficients”, perquè es basen en “un sistema constructiu modular en formigó cel·lular” amb l'objectiu de complir amb tots els requisits abans exposats perquè una casa sigui considerada com a autosuficient.

Per 52 mil euros pots tenir aquesta casa autònoma prefabricada de gairebé 70 m². Si estàs interessat, consulta el pressupost que suposaria obtenir una casa autònoma en Ecodome.

Entre els avantatges d'apostar per un habitatge prefabricat estan la personalització i el menor cost d'adquisició, mentre que entre els desavantatges està que necessiten un major manteniment, a més de que no tots els terrenys són aptes per a la seva ubicació.

Fonts:
 • La Información
 • Ecología Verde
 • Twenergy
 • Certificados Energéticos
 • Lucera
 • Otovo
 • Passive House Institute
 • Plataforma Zero
 • Plataforma Edificación Passivhaus
Tags
foto perfil Pol Langa Sebastià
Pol Langa Sebastià

Creador de contenido especializado en redacción de artículos web. 

Tens dubtes?

Resol els teus dubtes a través del nostre canal d'atenció al client.