Preguntes freqüents

Et donem resposta a tots els teus dubtes en la nostra secció de preguntes freqüents. Si tens més dubtes, posa't en contacte amb nosaltres.

Autoconsum

L'energia solar fotovoltaica és una font d'energia renovable, obtinguda mitjançant panells solars que capturen la radiació solar i la transformen en energia elèctrica. Per tant, l'autoconsum d'energia solar fotovoltaica fa referència a la producció individual d'electricitat per al propi consum a través de panells solars fotovoltaics.

Avantatges de l'autoconsum d'energia solar fotovoltaica:

  • Energia gratuïta
  • Estalvi econòmic, lliure d'impostos
  • Energia neta i renovable, evita l'emissió de tones de CO2 i d'altres contaminants
  • Benefici fiscal (subvencions, reduccions de l'IBI, possibilitat de deducció de l'IRPF...)
  • Qualsevol instal·lació d'autoconsum fa que el domicili o edifici tingui un major valor de mercat

Es distingeixen dues modalitats d'autoconsum, segons estableix l'article 9 de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del Sector Elèctric, i es detallen novament a l'article 4 del Reial decret 244/2019, de 5 d'abril.

1. Sense excedents

Quan es tracta d’un consumidor que disposa d’una instal·lació de generació destinada al consum propi, amb un mecanisme antivessament que impedeixi que els excedents d’energia es vessin a la xarxa. En aquest cas, només existirà un únic consumidor.

2. Amb excedents

Quan es tracta d’un consumidor associat a una instal·lació de producció que, a més de subministrar energia per a autoconsum, injecta l’energia excedentària a les xarxes de transport i distribució. Aquesta instal·lació ha d’estar degudament inscrita en el registre administratiu d’instal·lacions de producció d’energia elèctrica connectada dins la seva xarxa. En aquest cas, existiran dos subjectes: el consumidor i el productor.

Aquesta modalitat, al seu torn, es divideix en dues submodalitats:

2.1. Amb excedents acollida a compensació Aquells subministraments amb autoconsum amb excedents en què, de manera voluntària, el consumidor i el productor opten per acollir-se a un mecanisme de compensació d’excedents. Per pertànyer a aquesta modalitat, s’han de complir els requisits següents:

  • Font d’energia primària d’origen renovable.
  • Potència total de les instal·lacions de producció associades no superior a 100 kW.
  • El consumidor ha de subscriure un únic contracte de subministrament per al consum associat i, si escau, per als consums auxiliars de producció amb una empresa comercialitzadora.
  • El consumidor i el productor han de subscriure un contracte de compensació d’excedents d’autoconsum.
  • La instal·lació de producció no pot tenir un règim retributiu addicional o específic.

2.2. Amb excedents no acollida a compensació Aquesta modalitat inclou els casos d’autoconsum amb excedents que no compleixin algun dels requisits de la modalitat anterior o que, de manera voluntària, optin per no acollir-s’hi. En aquesta modalitat, l’energia que no es consumeixi de manera instantània s’injecta a la xarxa i es ven, obtenint-ne el preu del mercat elèctric.

Addicionalment, la llei estableix una altra classificació d'autoconsum:

  • L'autoconsum individual és aquell mitjançant el qual un solo consumidor s'alimenta d'una energia elèctrica provinent d'instal·lacions de generació.
  • L'autoconsum col·lectiu és aquell mitjançant el qual un grup de diversos consumidors que s'alimenten, de forma acordada, d'energia elèctrica que prové d'instal·lacions de producció comunitàries. En aquest cas, tots els consumidors participants que es trobin associats a la mateixa instal·lació de generació hauran de pertànyer a la mateixa modalitat d'autoconsum i comunicar de forma individual un mateix acord signat per tots els participants que reculli els criteris de repartiment

Si, l'energia excedentària pot vendre's, segons el que es disposa en el Reial decret 244/2019, de 5 d'abril.

El requisit per a la seva venda és que haurà d'estar acollit a la modalitat de subministrament amb autoconsum amb excedents no acollida a compensació i li seran aplicable les acarones normes que a qualsevol planta de producció d'energia elèctrica.

En la modalitat de subministrament amb autoconsum amb excedents, el productor podrà vendre l'energia excedentària o acollir-se al mecanisme de compensació simplificada.

El mecanisme de compensació simplificada està dissenyat per als petits consumidors renovables de fins a 100 kW, podent compensar en la seva factura l'energia consumida a través de la xarxa amb l'energia excedentària que no hagin consumit. Consistirà en un saldo en termes econòmics de l'energia consumida en el període de facturació:

  1. Si disposa d'un contracte amb una comercialitzadora lliure, l'energia horària consumida de la xarxa i l'excedentària seran valorades al preu horari acordat entre les parts.
  2. Si disposa d'un contracte de subministrament al preu voluntari per al petit consumidor amb una comercialitzadora de referència:
    • L'energia horària consumida de la xarxa serà valorada al cost horari de l'energia del preu voluntari per al petit consumidor en cada hora.
    • L'energia horària excedentària serà valorada al preu mitjà horari.

Exemple: criteris de repartiment i mecanismes de compensació d'excedents:

Energia GeneradaConsumidors AssociatsEnergia Generada IndividualConsum (kWh) Període Màxim 1 MesEnergia Autoconsumida (1) (kWh)Energia Consumida de la Xarxa Elèctrica (2) (kWh)Energia Compensable (3)
100 kWhC120%20 kWh20 kWh0 kWh0 kWh
C220%40 kWh20 kWh0 kWh0 kWh
C320%25 kWh20 kWh5 kWh0 kWh
C420%15 kWh15 kWh0 kWh5 kWh
C520%10 kWh10 kWh0 kWh10 kWh

(1): Completament gratuïta i lliure d'impostos.
(2): Mateix preu i impostos que l'energia utilitzada en una tarifa normal.

El mecanisme de compensació d'energia redueix la factura d'electricitat en descomptar del consum mensual la quantia econòmica corresponent als excedents d'energia que s'hagin injectat a la xarxa.

Impost d'Electricitat i IVA: S'aplicarà l'IVA sobre la suma dels diferents preus descomptant la compensació.

Podran acollir-se al mecanisme de compensació simplificada aquells que:

  • Estiguin associats a instal·lacions de producció la potència de la qual no sigui superior a 100 kW.
  • La generació sigui d'origen renovable.
  • Les plantes de producció no tinguin atorgat un règim retributiu addicional o específic.

Aquest mecanisme no es limita a l'autoconsum individual, sinó que també és aplicable a l'autoconsum col·lectiu.

L'autoconsum s'ha abaratit considerablement durant aquests anys, encara que la inversió inicial continua semblant important, però cal tenir en compte que la vida útil de la instal·lació són d'uns 25 anys i es triga una mitjana de 4 a 10 anys a amortitzar la inversió, per la qual cosa invertir en una instal·lació solar fotovoltaica generarà un estalvi acumulat molt significatiu en energia.

Recomanem contactar amb un instal·lador expert, per raons de seguretat i garantia de la instal·lació.

D'altra banda, molts municipis ofereixen subvencions i ajudes per a les instal·lacions de plaques solars, de manera que podràs reduir la inversió entre un 40% i un 50%; reduccions de l'IBI de fins al 50%; possibilitat de deducció de l'IRPF. Aquestes estan destinades principalment per a instal·lacions en habitatges unifamiliars o comunitaris relacionades amb l'eficiència energètica.

Els components principals d'una instal·lació fotovoltaica són els següents:

  • Plaques solars fotovoltaiques. Generen energia elèctrica en contínua.

  • Inversor solar. Converteix el corrent continu en alterna per a utilitzar-la pels electrodomèstics.

  • Elements de seguretat i protecció. 

  • Bateria solar i fotovoltaica. Dipòsit que emmagatzema l'energia excedent de les plaques fotovoltaiques per a la seva utilització en hores quan el sol no estigui disponible. La bateria no és imprescindible per a la instal·lació fotovoltaica. 

  • Regulador. Dispositiu que ajusta la tensió de càrrega de les bateries, evitant sobrecàrregues i sobreescalfaments. Si no existeix bateria en la instal·lació, tampoc es necessita regulador.

Els panells solars estan formades per mòduls i els mòduls per cèl·lules fotovoltaiques que estan fetes per materials semiconductors que transformen l'energia solar en energia elèctrica contínua, gràcies a l'efecte fotovoltaic. Quanta més energia necessitem, una major superfície de panells instal·larem.

Aquesta energia obtinguda dels panells passarà a través d'un inversor solar, on es transformarà en corrent altern perquè es pugui usar pels electrodomèstics.

Tota o part de l'energia s'usarà per a l'autoconsum, no obstant això, l'energia excedent pot ser emprada de diverses maneres: emmagatzemar aquesta energia en bateries, abocar-la a la xarxa elèctrica per a obtenir una compensació o no utilitzar-la rebutjant-la a través d'un sistema antivertido.

Més informació sobre com funciona una instal·lació de planells solars.

No. El 5 d'octubre de 2018 es va derogar l'impost al sol.

Sí, no obstant això la producció d'energia es redueix entorn d'un 10-25% d'un dia assolellat, no obstant això pot variar segons la gruix dels núvols i la pròpia instal·lació.

No. Els panells fotovoltaics necessiten llum (preferiblement llum solar) per a generar energia.

No obstant això, l'energia excedent que es produeix durant el dia es pot emmagatzemar en una bateria solar i usar-la quan el sol no estigui disponible.

Subvencions sobre impostos de l'estat Molts Ajuntaments ofereixen subvencions i ajudes, per la qual cosa és recomanable consultar la web de cada Ajuntament. Aquestes subvencions, generalment, s'apliquen sobre impostos de l'estat mitjançant descomptes sobre l'IBI (Impost de Béns immobles; entre un 30% i 50% durant 3 o 5 anys) i/o l'ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres; entre un 30% i 90%).

Subvencions sobre el preu de la instal·lació Algunes comunitats autònomes són conscients de la importància d'un model energètic responsable i sostenible, per la qual cosa, també existeixen subvencions per a plaques solars per a incentivar l'ús d'energies renovables i els diversos aspectes de l'autoconsum. Aquestes subvencions són sobre el preu de la instal·lació, que s'apliquen de manera percentual sobre el preu total de la instal·lació, i s'emeten cada cert temps depenent de la gestió dels pressupostos de cada comunitat i tenen una duració determinada.

Deducció sobre l'IRPF Els contribuents en la inversió en instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica podran deduir el 20% de l'import de les quantitats invertides en instal·lacions realitzades en l'habitatge habitual i en instal·lacions col·lectives de l'edifici destinades a alguna de les finalitats d'a continuació:

  • Instal·lacions d'autoconsum elèctric, segons el que s'estableix en l'article 9.1.a de la Llei 24/2013, de 16 de desembre, del Sector Elèctric, i la seva normativa de desenvolupament (modalitat de subministrament d'energia elèctrica amb autoconsum).
  • Instal·lacions de producció d'energia tèrmica a partir de l'energia solar, de la biomassa o de l'energia geotèrmica per a generació d'aigua calenta sanitària, calefacció i/o climatització.
  • Instal·lacions de producció d'energia elèctrica a partir d'energia solar fotovoltaica i/o eòlica, per a electrificació d'habitatges aïllats de la xarxa elèctrica de distribució i la connexió de la qual a la mateixa sigui inviable des del punt de vista tècnic, mediambiental i/o econòmic.

No donarà dret a l'aplicació d'aquesta deducció aquelles instal·lacions que siguin de caràcter obligatori.

El Reial decret 244/2019, de 5 d'abril, que regula l'autoconsum preveu l'existència d'uns coeficients per a repartir l'energia en l'autoconsum col·lectiu. El valor d'aquests coeficients de repartiment depèn de l'acord entre els participants, amb l'únic requisit que siguin valors constants. Aquests criteris i coeficients han de quedar recollits en l'acord entre les parts i que cada consumidor haurà de fer arribar a la distribuïdora directament o a través de la seva empresa comercialitzadora.

L'Annex I del Reial decret 244/2019, de 5 d'abril, estableix que “El valor d'aquests coeficients podrà determinar-se en funció de la potència a facturar de cadascun dels consumidors associats participants, de l'aportació econòmica de cadascun dels consumidors per a la instal·lació de generació, o de qualsevol altre criteri sempre que existeixi acord signat per tots els participants i sempre que la suma d'aquests coeficients βi de tots els consumidors que participen en l'autoconsum col·lectiu sigui la unitat. En qualsevol cas, el valor d'aquests coeficients haurà de ser constant.”

Com a solució d'últim recurs, i si els participants no remeten uns valors diferents, la norma preveu uns coeficients de repartiment calculats a partir de les potències màximes contractades pels consumidors partícips. L'RD 244/2019 de 5 d'abril en el seu Annex I descriu un possible criteri de repartiment d'energia que pot servir de base per a realitzar l'acord de repartiment.

βi : És el coeficient de repartiment de l'energia generada entre els consumidors que participen de l'autoconsum col·lectiu. Aquest coeficient prendrà el valor que figuri en un acord signat per tots els consumidors participants de l'autoconsum col·lectiu, a més de quedar recollit en una acta de la Junta de Propietaris, haurà de ser remès de manera individual per cada consumidor associat a l'empresa distribuïdora com a encarregada de lectura dels consums. No obstant això, el coeficient prendrà el valor d'1 en els casos en què només existeixi un consumidor associat a una instal·lació pròxima a través de la xarxa. En tot cas, aquests coeficients hauran de tenir valors fixos per a totes les hores d'un període de facturació. En absència de notificació d'acord de coeficients de repartiment a l'encarregat de lectura dels consums, aquests coeficients es calcularan d'acord amb la següent formulació: βi = Pci / ∑Pcj

Sent:

  • Pci: Potència màxima contractada al consumidor associat i.
  • ∑Pcj: Suma de les potències màximes contractades per tots els consumidors que participen de l'autoconsum col·lectiu.

Cal tenir en compte que:

  • Tots els consumidors associats han de pertànyer a la mateixa modalitat d'autoconsum.
  • Cal elaborar un Acord de Repartiment on quedin establerts els criteris de repartiment de l'energia generada.

Els consumidors acollits a alguna de les modalitats d'autoconsum podran acollir-se a qualsevol altra modalitat diferent adequant les seves instal·lacions i complint amb la normativa.

No obstant això, cal tenir en compte que:

  • En el cas d'autoconsum col·lectiu, aquest canvi haurà de ser dut a terme simultàniament per TOTS els consumidors associats a la mateixa instal·lació de generació.
  • En cap cas, un consumidor podrà estar associat de manera simultània a més d'una de les modalitats d'autoconsum
  • El temps de permanència en la modalitat d'autoconsum triada serà, com a mínim, d'un any des de la data d'alta o modificació del contracte.

Titular: Propietari de la instal·lació (persona física o jurídica).

Empresa representant ERIDE: Persona jurídica en la qual el titular delega, en el seu cas, per a realitzar els tràmits relatius al registre de règim retributiu específic en el seu nom. No és obligatori que les instal·lacions comptin amb empresa representant ERIDE. Així mateix, aquesta empresa representant pot ser diferent al representant que realitza els tràmits davant la CNMC a l'efecte de la liquidació del règim retributiu específic.

Usuari representant: Persona física a la qual se li han atorgat permisos suficients per a realitzar els tràmits relatius al registre de règim retributiu específic en nom del titular (bé directament o bé a través d'una empresa representant). Poden estar autenticades a través de certificat electrònic de persona física o de persona jurídica. És obligatori que les instal·lacions comptin amb usuari representant, que serà l'única persona física que podrà accedir mitjançant certificat electrònic a les notificacions. El titular pot ser, al seu torn, usuari representant, d'acord amb l'explicat a continuació. Els titulars tenen, per defecte, accés de lectura al registre de règim retributiu específic. Així mateix, el titular, si així ho desitja, pot passar a ser usuari representant i realitzar d'aquesta forma els tràmits relatius a aquest registre. Per a això, bastaria que el titular presentés qualsevol sol·licitud. Quan el titular presenta una sol·licitud, passa a ser considerat usuari representant de la instal·lació, sent des d'aquest moment l'únic que podrà accedir a totes les notificacions relatives a la instal·lació (tant les relatives a la sol·licitud presentada, com les que pogués haver-hi en tramitació).

El CAU o Codi d'Autoconsum identifica de manera única a l'autoconsum. El sol·licita l'empresa instal·ladora habilitada a l'empresa distribuïdora i relaciona a tots els consumidors i a totes les instal·lacions pròximes de generació associats a l'autoconsum.

Per a les instal·lacions en modalitat de subministrament amb autoconsum exemptes d'obtenir els permisos d'accés i connexió, amb caràcter previ a presentar les dades en el registre de les diferents Comunitats Autònomes, l'instal·lador o el titular sol·licitarà el codi CAU a la Distribuïdora. Per a la resta de les instal·lacions, el CAU es facilitarà en el tràmit de sol·licitud del permís d'accés i connexió.

El codi identificador CIL és el Codi d'Instal·lació de producció a l'efecte de Liquidació. És el codi determinat per l'Encarregat de Lectura que identificarà de manera única una unitat retributiva d'una instal·lació. Estarà compost pel Codi Universal de Punt de Subministrament (CUPS) seguit d'un camp numèric de 3 dígits que correspondrà a cada unitat retributiva de la instal·lació, començant pel valor «001» per a la primera i així successivament. A aquest efecte, el CUPS serà comú a totes les unitats retributives que una instal·lació pugui contenir. A fi de poder aplicar correctament el règim retributiu específic a una instal·lació, cadascuna de les seves unitats retributives haurà de tenir assignat un codi CIL propi, diferent al de la resta d'unitats retributives de la seva mateixa instal·lació.

L'encarregat d'assignar els CIL és l'encarregat de la lectura (empresa distribuïdora o Xarxa Elèctrica d'Espanya segons siga procedent), per la qual cosa podrà acudir a ell per a sol·licitar-lo.

Els requisits comuns per a la sol·licitud de subvencions per a l'autoconsum són:

  • Disposar del pressupost detallat de la instal·lació.
  • Generalment les subvencions no són acumulatives, per la qual cosa caldrà triar solament una.
  • El sol·licitant haurà de ser propietari de la instal·lació o l'empresa instal·ladora amb prèvia autorització del propietari.
  • Només es podrà subvencionar una instal·lació fotovoltaica per habitatge.

Els requisits per a la deducció de l'IRPF són:

  • El concepte d'habitatge habitual, a l'efecte de l'aplicació d'aquesta deducció, és el contingut en la normativa estatal reguladora de l'IRPF.
  • Les instal·lacions han de realitzar-se en l'habitatge habitual de la qual siguin propietaris els contribuents, o en l'edifici en la qual aquesta es trobi.
  • En el cas de conjunts d'habitatges en règim de propietat horitzontal en les quals es duguin a terme aquestes instal·lacions de forma compartida, sempre que les mateixes tinguin cobertura legal, aquesta deducció podrà aplicar-la cadascun dels propietaris individualment segons el coeficient de participació que li correspongui, sempre que compleixin amb la resta de requisits establerts.
  • La deducció requerirà el reconeixement previ de l'Administració autonòmica.
  • Les actuacions objecte de deducció hauran d'estar realitzades per empreses instal·ladores que compleixin els requisits establerts reglamentàriament.
  • La base d'aquesta deducció està constituïda per les quantitats efectivament satisfetes en l'exercici pel contribuent.

Sí, la ubicació de l'habitatge i l'orientació de les plaques solars són essencials per a maximitzar el rendiment de la instal·lació solar d'autoconsum.

Cal tenir en compte que les plaques solars fotovoltaics són més productius quanta més radiació solar puguin captar. En general, es recomana col·locar-los orientades al sud, ja que les plaques generen més electricitat si els raigs solars incideixen perpendicularment. Si volem obtenir energia de les plaques al llarg de tot l'any els col·locarem amb una inclinació similar a la latitud, no obstant això, cal considerar que el sol varia la seva altura al llarg de l'any.

Sí, recomanem romandre connectat a la Xarxa Elèctrica, vist que el client pot quedar-se sense subministrament per qualsevol inconvenient o bé, si no té bateria instal·lada, en les hores sense sol. Un altre avantatge de seguir connectat a la xarxa és l'opció d'injectar l'energia excedent a la Xarxa Elèctrica i ser compensat per ella en la factura elèctrica, amb la modalitat de compensació simplificada d'excedents d'energia.

Moltes vegades amb l'aigua de la pluja és suficient per a netejar les plaques solars. No obstant això, almenys una vegada a l'any cal realitzar una inspecció física de les plaques a la recerca de brutícia, enderrocs o excrements d'ocells o veure si baixa el rendiment de la producció elèctrica. En cas afirmatiu, caldrà realitzar una neteja dels panells.

Es pot realitzar la neteja contractant a un professional o realitzant-la un mateix. 

Quan remoguis la brutícia en la neteja de les plaques solars cal anar amb compte de no ratllar o trencar el cristall, ja sigui usant eines o trepitjant sobre elles. També és important no usar sabons o líquids abrasius perquè podrien deteriorar la superfície de la placa. No obstant això abans de començar, recomanem consultar les instruccions del panell i/o consultar al teu proveïdor.

Tens dubtes?

Resol els teus dubtes a través del nostre canal d'atenció al client.