Resolem els dubtes més freqüents dels nostres clients. Selecciona els nostres temes d'interès per a accedir a les preguntes freqüents i resoldre així els teus dubtes.
El nostre objectiu principal, és oferir els preus més competents del mercat i ser l'alternativa de les grans empreses, sent més ràpids, més eficaços i més versàtils. Amb un tracte especial i proper amb el client, atenent a totes les seves necessitats.
En Lumisa oferim tarifes adequades per a tu, les quals són a un preu econòmic i amb unes condicions excepcionals. Podràs trobar una sèrie de Tarifes segons les teves necessitats.
Estem present en tota la península. De moment, per motius tècnics encara no arribem a les Illes Canàries, Balears, Ceuta i Melilla però tenim pensat oferir els nostres serveis en un futur i abarcar tota España.
Canviar-te a Lumisa ara és molt senzill i ràpid. A través de la secció “Contracta ara” hauràs de clicar i et dirigirà cap a un formulari que has d'emplenar amb totes les teves dades. Alternativament, també es pot accedir al formulari a través del següent enllaç: www.lumisa.es/contrata-ahora/ca
Hauràs de tenir a mà:
Et demanarem que adjuntis aquests dos documents per a poder realitzar el teu contracte.
Una vegada enviat, rebràs un correu de confirmació a la teva adreça d'e-mail, on hauràs d'introduir el teu DNI, i se't remetrà per telèfon mòbil un PIN que hauràs d'introduir a través de la nostra plataforma de signatura digital i el contracte quedarà signat. T'ho expliquem amb més detall en aquest enllaç.
Si ho desitges, també ho pots gestionar telefonant gratis al 900 811 473 o a través del nostre correu [email protected].
La resposta és NO. Quan contractes els nostres serveis ets lliure de quedar-te o anar-te en qualsevol moment, sota previ avís.
Només les comercialitzadores de referència (COR) abans conegut com a comercialitzadores d'últim recurs (CUR) poden oferir el Bo Social. Per a més informació pot posar-se en contacte amb ells.
Et pemite realitzar els pagaments de les teves factures còmodament i de manera segura amb una targeta bancària de crèdit o dèbit a través del nostre formulari de pagament en línia.
Es realitzar el càrrec a la targeta i l'abonament en el compte de Lumisa en el moment en el qual s'autoritza la transacció. Es denega l'operació si es detecta algun problema en el procés.
Quan realitzis el pagament, podràs veure en pantalla el resultat de l'operació:
Sí. En Lumisa utilitzem un sistema de TPV Virtual perquè les teves dades estiguin protegides.
Un TPV Virtual és una passarel·la de pagaments amb la capacitat de cobrar en línia. És un pagament digital molt segur que garanteix l'encriptat de la informació, per exemple, mediente l'ús de certificats de seguretat SSL.
Sí. Si ens facilites el teu correu electrònic, et confirmarem que hem rebut l'abonament en el compte de Lumisa.
El canvi de comercialitzadora de llum és una gestió ràpida i totalment gratuïta. Aquesta es duu a terme quan volem anar-nos a una altra companyia ja que ofereixen millors preus o millors serveis. A més, en cap moment no et quedaràs sense llum durant la gestió del canvi.
Si has decidit contractar amb Lumisa, t'explicarem breument els passos a seguir. Si contractes a través de www.lumisa.es/contrata-ahora/ca o a través de la nostra Atenció al client hauràs de seguir el següent procediment:
1. Per a realitzar el canvi a Lumisa, has de facilitar la següent documentació via correu electrònic o fax en [email protected] o telefonant al 900 811 473 o Whatsapp 688 100 100.
2. Una vegada rebem la documentació, enviarem el contracte a l'adreça d'enviament o adreça de correu electrònic facilitat.
3. Hauràs de guardar-te una còpia i reenviar mitjançant correu electrònic, o simplement realitzar signatura online a través de la nostra plataforma de firma digital.
4. Una vegada rebem el contracte, procedirem a realitzar el canvi. El canvi pot trigar entre 5 a 7 dies depenent de la Distribuïdora.
5. T'arribarà una última factura liquidatòria de l'anterior comercialitzadora. La primera factura de Lumisa tancarà el cicle de facturació. A partir de la segona factura començarà el cicle natural de la facturació.
Així que no has de preocupar-te de res ja que nosaltres gestionarem els tràmits de forma ràpida i eficaç.
Si desitja realitzar la gestió de canvi de titularitat així com el canvi de potència, haurà d'emplenar el formulari online a www.lumisa.es/contrata-ahora/ca i una vegada realitzat, confirmar mitjançant una signatura en línia.
Hauràs de tenir a mà:
- Correu electrónic, que rebràs per accedir a la signatura online.
- Teléfon móvil disponible, on s'enviarà un PIN de confirmació.
Els passos a seguir els trobarà en l'article “Com signar un contracte en línia en tres senzills passos.”
En absolut. El canvi de comercialitzadora no té cap cost. Encara que hi ha la possibilitat que la teva anterior comercialitzadora apliqui penalitzacions per a l'incompliment del termini de contractació, pel que et convé consultar si existeix penalització.
És important que no confonguis donar-te d'alta amb canviar-te de comercialitzadora. Les altes són per a quan no hi ha subministrament i suposa un cost.
En absolut. En cap moment ni en cap circumstància et quedaràs sense subministrament a causa del canvi de comercialitzadora.
Per descomptat, ets lliure de marxar, ja que no hi ha cap compromís de permanència.
Si una vegada realitzat el canvi no estàs conforme amb els nostres serveis, et facilitarem tot el que és possible per realitzar el tràmit de tornada.
No necessites realitzar cap canvi ni en el teu comptador de la llum ni en la teva instal·lació. El canvi és de tipus administratiu així que tècnicament tot segueix igual.
El pas al mercat liberalitzat significa necessàriament un canvi de companyia, però es pot contractar amb una empresa comercializadora del mateix grup que la teva actual companyia distribuïdora.
No. Des de la data que el subministrament està amb nosaltres, la teva anterior companyia no hauria de cobrar-te cap rebut amb data posterior a aquesta. Si bé és cert que, encara que el cobrament sigui posterior a la data de canvi, pot pertànyer a un període de facturació anterior.
És clar que si, pots tenir tants contractes de subministrament amb nosaltres com desitgis. Per exemple, si tens un domicili particular, un local de lloguer, una empresa entre d'altres i vols contractar-los tots amb nosaltres, buscarem la tarifa que millor s'ajusti a cada cas, segons la necessitat.
Sí. Com inquilí tens dret a escollir la companyia elèctrica que prefereixis, de la mateixa manera que escollim la companyia telefònica, la televisió per cable, internet, etc.
Quan parlem de donar d'alta ens referim a subministrar un punt on prèviament no hi havia llum. En aquest cas, cal tramitar l'expedient d'escomesa directament amb la distribuïdora de la teva zona per obtenir el CUPS.
En canvi, quan parlem d'un canvi de comercializadora, és quan ja tenim llum i està contractada amb una companyia, però volem anar-nos a una altra perquè ens ofereixen uns millors serveis o uns preus més competents, o perquè fem un canvi de titular i preferim una comercializadora diferent.
A l'article "Diferència entre donar-te d'alta i canviar-te de comercializadora" t'ho expliquem amb més detall.
Per a donar d'alta a nous subministraments, és necessari aportar documentació tècnica.
Si es tracta d'un habitatge o llar:
Per contra, si es tracta d'un local o zones comunes: Segons la legislació vigent, per a contractar un subministrament d'energia elèctrica, s'exigeix la presentació del Certificat d'Instal·lació Elèctrica en baixa tensió, segons el tipus de subministrament, en exemplar triplicat, expedit per l'instal·lador electricista que la va realitzar i segellat per l'Organisme Competent de l'Administració.
TIPUS D'INSTAL·LACIONS | 1a OCUPACIÓ | 2a OCUPACIÓ |
Habitatges en edificis, adossats o unifamiliars |
CIE | CIE/BRIE/AIV |
Locals comercials o oficines | CIE | CIE/BRIE |
Magatzems | CIE | CIE/BRIE |
Serveis Comuns en edificis d'habitatges, comercials o oficines. | CIE | CIE |
Indústries | CIE | CIE |
Bombes d'elevació o extracció d'aigua. | CIE | CIE |
Resta d'instal·lacions. | CIE | CIE |
CIE = Certificat d'Instal·lació Elèctrica de Baixa Tensió segellat per una EIC o pel Dpt. De Industruia.
BRIE = Butlletí de Reconeixement de Insatalaciones Elèctriques de baixa tensió.
Una Empresa Instal·ladora o un instal·lador autoritzat poden emetre't la documentació tècnica que certifica que la instal·lació és correcta per a l'alta del subministrament.
L'Empresa Distribuïdora és la responsable de donar subministrament elèctric a un punt de subministrament sense servei, és a dir, és l'encarregat de revisar tota la documentació tècnica emesa per l'empresa instal·ladora, assegurar de la seguretat del punt de subministrament i de col·locar el ICP i/o el comptador pertinent. També són els que reben el cost que has de pagar per a l'accés a la xarxa. Aquest cost està regulat per l'Estat.
Donar d'alta un subministrament elèctric o reactivar un que porta sense usar-se més de 3 anys té un cost regulat pel Reial decret 1995/2000 de l'1 de desembre que et cobrarà la distribuïdora a través de Lumisa:
Quan tinguem tota la documentació requerida, la Distribuïdora triga un màxim de 5 dies hàbils per a activar un punt de subministrament de baixa tensió.
Per saber com funciona el sector elèctric començarem des del principi. Les productores són les encarregades de produir l'energia. Existeixen diferents plantes de producció com:
Els transportistes són els encarregats del transport de l'energia d'alta tensió, en el nostre país és la Xarxa Elèctrica d'Espanya (REE).
Les distribuïdores estan regulades per l'Estat, i són les responsables del manteniment i les diferents zones del país.
Per últim, entrem les comercialitzadores com Lumisa, que som les encarregades de comprar l'energia i facturar-la als seus consumidors, utilitzant les xarxes de distribució.
La presa de terra, també coneguda com a posada a terra (PAT) és una instal·lació imprescindible en una instal·lació elèctrica ja que garanteix la seguretat i evita conseqüències greus a les persones i equips elèctrics.
La instal·lació de la presa de terra és responsabilitat del client, havent de garantir que la seva instal·lació elèctrica és adequada i al mateix temps, un tècnic autoritzat haurà de certificar-lo a través del Butlletí elèctric.
Les instal·lacions provisionals són aquelles que tenen, en temps, una durada limitada a les circumstàncies que les motivin. Estan prevista en el Reial decret 842/2002, de 2 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament electrotècnic per a baixa tensió. Poden ser:
Si vols realitzar una construcció des de zero, o alguna reforma major i vols contractar electricitat únicament per a dur a terme la construcció, no és necessari que contractis una Tarifa de Llum comuna sinó que les Empreses Distribuïdores compten amb un tipus especial d'alta nova per a aquests casos
Una vegada emesa la teva primera factura amb Lumisa, registra't a la Zona Client per a poder gaudir de tots els teus avantatges. Tindràs a la teva disposició tots els serveis exclusius de La meva zona de clients:
És totalment gratuït, només has de registrar-te en aquest enllaç o prémer aquesta imatge.
Pots modificar la contrasenya sempre que ho desitgis en l'apartat Dades Personals.
Sí. Nosaltres aconsellem que facis les gestions online perquè és la manera més ràpida i pots adjuntar la documentació directament online.
Però si ho prefereixes, pots fer-ho també a través del nostre número de telèfon 900 811 473 o del nostre e-mail [email protected].
Per poder fer un canvi de titular, tingues en compte que:
La sol·licitud de canvi de titular es pot tramitar online d'una forma molt ràpida i senzilla a través de l'enllaç. Només necessites tenir a mà una factura recent, el compte bancari i el DNI del nou titular.
Si vols que t'ho comentem amb més detall, llegeix l'article del nostre blog "Realitzar un canvi de titular de la llum" amb el pas a pas a seguir.
Sí, és possible. Si mai et “salten els ploms” és probable que tinguis marge per a baixar la potència; si, per contra, et salten sovint és que ja estàs al límit. En el cas que afageixis nous electrodomèstics o augmentis l'ús, probablement hauràs de comunicar-te amb la teva companyia d'electricitat per a remenar un augment de la potència.
Gràcies al Reial decret llei 15/2018 de mesures urgents per a la transició energètica i la protecció dels consumidors, es permetrà contractar la potència en trams de 0,1 kW, desapareixent els trams de potències normalitzades que limitaven la contractació a aquests valors.
La potència que necessitis vindrà determinada per diversos factors. Una forma molt intuïtiva de saber si la teva potència és inadequada és la següent:
Consulta el nostre article "Com calcular la Potència elèctrica que necessites en la teva llar" per resoldre els teus dubtes sobre aquest tema.
Per a realitzar un canvi de potència hauràs d'emplenar el formulari de canvi de potència en aquest enllaç.
Únicament serà necessari que tinguis a mà:
De la mateixa manera, ens pots contactar via correu electrònic a [email protected] demanant un formulari de sol·licitud de canvi de potència. Una vegada estigui emplenat i signat, es procedirà a la reexpedició al mateix correu per a l'inici de la gestió.
Si es tracta d'una reducció de la potència hauràs d'abonar un petit cost de 9,04 € més IVA en raó als drets de connexió.
En canvi, si es tracta d'un augment de la potència contractada, la despesa serà major ja que s'hauran de pagar:
El canvi de potència suposa un cost per a l'usuari del punt de subministrament ja que haurà de pagar una sèrie de drets i gestions efectuades per la Distribuïdora, els quals seran repercutits en una única factura.
Si vols saber més sobre això, aquí tens l'artícle "Quant costa canviar la potència contractada?".
Segons el Reial decret 1164/2001, únicament es permet tramitar una modificació de la potència i/o a l'any per titular.
Per això, si en menys d'un any es torna a sol·licitar una segona modificació sota la mateixa titularitat, es denegarà i hauran d'esperar el temps indicat per a realitzar una nova modificació.
Si necesitas actualizar los datos de pago, deberás rellenar el siguiente formulario de Adeudo SEPA.
Si el titular del nou compte bancari és el titular del contracte, només necessitaràs tenir a mà el número IBAN (20 dígits). Si no ets el titular, a més del número IBAN, necessitaràs el document identificador (DNI, NIF, CIF o passaport) del titular.
Recorda que podràs modificar la domiciliació bancària amb una antelació mínima de 21 dies naturals a la data d'emissió de la factura per a així permetre la modificació de dades amb l'entitat bancària i el càrrec en el nou compte.
Pots facilitar-nos la nova informació enviant un correu electrònic a [email protected] indicant el número CUPS i les dades que desitgi modificar.
No pots realitzar un canvi de titular si existeix un deute. Quan el deute ja estigui pagat, llavors podràs realitzar el canvi de titularitat. Per a aquests casos existeixen dues possibilitats:
Has de tenir en compte que en cas d'haver deutes pendents de liquidació, fins que aquestes no siguin satisfetes, no es podrà realitzar el canvi de titularitat.
D'acord amb el que s'estableix en l'article 52.4.i) de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del Sector Elèctric, tindran la consideració de subministraments essencials "aquells subministraments d'àmbit domèstic en els quals existeixi constància documental formalitzada per personal mèdic que el subministrament d'energia elèctrica és imprescindible per a l'alimentació d'un equip mèdic que resulti indispensable per a mantenir amb vida a una persona. En tot cas aquests subministraments es circumscriuran a persones físiques en el seu habitatge habitual".
Per a acreditar el compliment d'aquests requisits ha d'aportar la següent documentació al nostre correu electrònic [email protected]:
Si necessites acreditar que estàs al corrent de tots els pagaments en les teves factures amb Lumisa, contacta'ns i t'enviarem a través del teu correu electrònic un document que certificarà que no hi ha impagaments a data d'emissió del certificat.
A través de l'àrea client podràs sol·licitar els imports trimestrals per a la presentació del model 347 segons l'Ordre HAC/1148/2018, de 18 d'octubre. El període de sol·licitud d'aquest tràmit és des de l'1 de gener fins a l'últim dia de febrer.
Recorda que el model 347 és de caràcter obligatori i es presenta el mes de febrer de l'exercici següent i finalitza el 28 de febrer.
Lumisa ofereix tarifes adaptades a la Circular 3/2020 de 15 de gener de 2020, l'Ordre TED/371/2021 de 19 d'abril i la Resolució de 18 de març de 2021 de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, les quals poden ajustar-se a les teves necessitats de consum.
Els principals canvis de la Circular 3/2020 són:
La tarifa més adequada per a tu dependrà de la mena de subministrament, si és un habitatge, el tipus d'habitatge, les persones que resideixin en ella, i el que gastin, un local petit, una empresa gran, entre altres.
Si encara no ets client nostre i tens algun dubte de quina mena de tarifa et convindria contractar, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres i t'atendrem mitjançant el telèfon gratuït 900 811 473, així com mitjançant el correu electrònic [email protected].
Segons el que s'estableix en la Circular 3/2020 de 15 de gener de 2020, l'Ordre TED/371/2021 de 19 d'abril i la Resolució de 18 de març de 2021 de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència s'introdueixen les noves tarifes d'accés que seran aplicades a partir de l'1 de juny de 2021.
Tarifa 2.0TD
Tots els consumidors passaran a tenir preus diferenciats per trams horaris, tant per a la potència com per al consum.
El consum es diferenciarà en tres períodes:
La potència es diferencia en dos períodes:
Tarifa 3.0TD
La discriminació horària de 3 períodes passarà a 6 períodes (en potència i energia), i en comptes de dividir l'any en dues temporades (hivern i estiu), els diferents mesos d'un any es dividiran en 4 temporades:
Temporada alta: Gener, Febrer, Juliol, Desembre.
Temporada mitjana-alta: Març, Novembre.
Temporada mitjana-baixa: Juny, Agost, Setembre.
Temporada baixa: Abril, Maig, Octubre.
L'assignació de les noves tarifes és automàtica, en funció del nivell de tensió al qual estigui connectat el consumidor i, per als consumidors en baixa tensió, segons la potència contractada.
Als consumidors que passin al peatge 2.0TD se'ls aplicarà la mateixa potència per al període de punta i vall que es correspondrà a la potència que tinguin contractada actualment.
Als consumidors que passin al peatge 3.0TD:
Font: Ministeri parell ala transició ecològica i el repte demogràfic; Secretaria d'Estat d'Energia: https://www.bonosocial.gob.es/#requisitos/tabla
Es pot sol·licitar per telèfon, correu electrònic, correu ordinari o fax, a qualsevol de les comercialitzadores de referència.
Comercialitzadora de Referencia | Telèfon | Adreça web | Adreça postal | Fax | Correu Electrònic | App Bo Social |
Endesa Energía XXI, S.L.U. | 800 760 333 | Endesa | Aptdo. Correos 1.167, 41080 Sevilla | No disponible | Apple i Google | |
Curenergía Comercializador de Último Recurso, S.A.U. | 900 200 708 | Curenergía | Aptdo. Correos 61.017, 28080 Madrid | No disponible | Apple i Google | |
Comercializadora regulada, GAS & POWER, S.A. | 900 100 283 | GAS & POWER | Aptdo. Correos 61.084 28080 Madrid | 934630906 | No disponible | |
Baser Comercializadora de Referencia, S.A. | 900 902 947 | Baser | Aptdo. Correos 191 33080 Oviedo | 984115538 | No disponible | |
Régsiti Comercializadora de Referencia S.L.U. | 900 10 10 05 | RÉGSITI | Calle Isabel Torres nº 19 39011 Santander | 910911464 | No disponible | |
Comercializador de Referencia Energético, S.L.U. | 900 814 023 | COR Energético | Apartado de Correos: F. D. Nº 90 // 3300010 - 33080 Oviedo | No disponible | No disponible | |
Teramelcor, S.L.* | 800 00 79 43 | Teramelcor | Aptdo. Correos 6 52006 Melilla | 951481180 | No disponible | |
Energía Ceuta XXI Comercializadora de Referencia, S.A.U.** | 900 106 004 | Energía Ceuta XXI | Aptdo. Correos 13, 51080 Ceuta | 956517684 | No disponi |
La tarifa PVPC és la tarifa de Preu Voluntari per al Petit Consumidor. Aquesta és la tarifa de llum que pertany al mercat regulat, és a dir, la que té uns preus de la llum fixats pel Govern. El PVPC substitueix a l'anterior Tarifa d'Últim Recurs (TUR) i està regulat pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. S'aplica en les factures d'aquells consumidors amb una potència contractada no superior a 10 kW.
Amb el nou sistema de PVPC, es modifica la manera de calcular, pagant únicament pel seu consum durant un període de facturació.
Lumisa ofereix dues opcions quant a la mena de tarifa segons les teves necessitats.
La tarifa de llum indexada és aquella que ofereix el mateix preu del subministrament elèctric igual que l'adquireix la comercialitzadora en el Mercat, més una petita quota de 3,9 €/mes per a cobrir les nostres despeses de gestió. Això significa que el preu de la llum variarà a cada hora i el client tindrà 24 preus diferents al dia.
El preu de l'energia l'estipula Xarxa Elèctrica Espanyola i el preu de la potència sempre és el mateix i està indicat en el Boletín Oficial del Estado (BOE).
En Lumisa t'oferim l'energia a preu de cost, per tant, aquest és el marge que tenim per a cobrir les despeses de gestió i, ni més ni menys.
La tarifa indexada té uns certs avantatges que expliquem a continuació:
Per a entendre millor la diferència entre preu fix i el preu indexat hem de tenir en compte un concepte, el Risc.
Amb la tarifa indexada, el preu de l'energia és el que marca el mercat elèctric. En aquesta mena de tarifa el risc l'assumeix l'usuari ja que veurà reflectida en la seva factura la fluctuació del mercat de l'electricitat.
D'altra banda, en les tarifes fixes la comercialitzadora marca un preu fix amb el client que aplica durant un temps determinat (normalment un any). Les comercialitzadores són les que assumeixen el risc del mercat i apliquen primes a les seves tarifes. En aquest tipus de contractes el preu fix dependrà en gran manera del moment en què es negociï el preu fix de la llum.
La tarifa fixa és aquella per la qual pagaràs un preu fix per cada kWh que s'ha consumit, establert prèviament en el contracte amb Lumisa.
Per a més informació consulti la Política de preus.
1. Descompte codi promocional
Descompte del 20%. Promocions vàlides per a tarifes d'accés 3.0TD, potència contractada superior a 15 kW.
Per a més informació consulti la Política de preus.
2. Promoció codi d'invitació
Amb el codi d'invitació pots aconseguir 100kWh per a tu i el teu amic en la seva pròxima factura.
Per a beneficiar-te d'aquesta promoció, has de ser client de Lumisa. Pots trobar el teu codi d'invitació (personal i únic) en les factures emeses, en l'apartat de PROMOCIONS.
Per a aplicar el codi d'invitació, el teu amic ha d'introduir-lo en el formulari online de contractació.
Per a més informació consulti les Condicions Particulars de la Promoció.
La telegestió és un lector intel·ligent del consum elèctric que pot ser substituït pels comptadors elèctrics tradicionals. Els seus avantatges entre altres, són que pot realitzar la lectura del consum a distància, fa lectures reals, té major rapidesa en les incidències.
El Reial decret 1110/20017, Ordre ITC 3860/2007 i IET 290/2012 el qual obliga a les companyies distribuïdores a substituir els actuals comptadors, amb potència inferior o igual a 15 kW pels comptadors amb capacitat de telegestión abans del 2018.
El cost del lloguer d'equip està fixat pel Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital i el trobem regulat per l'Ordre IET/1491/2013, d'1 d'agost, per la qual es revisen els peatges d'accés d'energia elèctrica per a la seva aplicació.
Per tant, la comercializadora realitzarà el cobrament del lloguer d'equip, encara que realment es tracta d'un pagament que s'abona a la distribuïdora ja que és la responsable del funcionament i manteniment del mateix.
Aquests preus dependran no només del preu de l'equip sinó a més dels costos associats a la seva instal·lació i manteniment. Per això, el cost mitjà pel lloguer dels comptadors de llum domèstics és de 0,81 € per als comptadors monofásicos amb discriminació horària i amb possibilitat de telegestió. I d’1,36 €per als comptadors trifàsics amb discriminació horària i amb possibilitat de telegestión.
La distribuïdora de la teva zona serà l'encarregada d'anar a realitzar la lectura del teu comptador. Segons el Reial Decret 1718/2012 de 28 de desembre s'estableix que la lectura de l'energia serà la realitzada per l'encarregat de la lectura, és a dir, l'Empresa Distribuïdora amb una periodicitat bimensual, la qual serà posada a coneixement a la comercialitzadora.
En el cas de disposar d'un comptador intel·ligent o de telemesura, la lectura es realitzarà amb una periodicitat mensual.
Si l'Empresa Distribuïdora encarregada de la lectura del teu consum elèctric no pot accedir a l'equip de mesura per a realitzar aquesta gestió, haurà de donar un avís d'impossible lectura en el qual s'indiqui un número de telèfon i una adreça web on podràs facilitar la lectura del teu equip i un termini.
Per això, si no facilitessis la lectura del teu comptador en el termini indicat, la Distribuïdora podrà realitzar estimació del consum elèctric La lectura estimada és un càlcul que realitza la distribuïdora del consum del període, que no s'ha pogut realitzar, de la lectura real del teu comptador.
La Distribuïdora realitza l'estimació el més ajustada possible al consum mensual real del client. No obtant això si s'ha estimat de més com si s'ha estimat de menys, es regularitzarà amb les lectures reals en la pròxima factura i amb el preu que correspongui a cada període.
També pots visitar el nostre blog Lectura estimada, el perquè i com solucionar-la per a més informació.
Si desitges tenir una lectura real mensual serà necessari que ens enviïs la lectura emplenant el formulari de lectura o a través del correu electrònic [email protected] per a aportar-nos la lectura.
Necessitarem identificar el teu punt de subministrament, així que també és necessari que ens indiquis el número CUPS, Codi universal del punt de subministrament.
ICP són les sigles d'Interruptor de Control de Potència. El ICP controla la potència cosumida. Per això, si la potència consumida és superior a la contractada, entra en funcionament tallant el subministrament elèctric.
El maxímetre és un aparell que mesura la potència màxima de totes les potències entre períodes de 15 minuts d'un subministrament elèctric per a potències contractades superiors a 15 kW. Registra els els paràmetres de:
A diferència de l'IPC, evita el tall del subministrament elèctric en el cas de superar la potència contractada.
En Lumisa realitzem la gestió de registrar el Comptador del client, aportant la seva documentació tècnica.
La documentació tècnica del Comptador serà facilitada per la marca. No obstant això, si l'ha perdut o actualment no disposés d'aquesta, es podrà sol·licitar de nou amb un cost de 60 € i enviant una fotografia del Comptador col·locat per un instal·lador autoritzat.
Una vegada registrat, en Lumisa se sol·licita el canvi a la Distribuïdora i el mateix quedarà reflectit en la seva factura d'electricitat a través del número de Comptador.
Per a distingir si tens una instal·lació monofàsica o trifàsica, només has de mirar l'ICP o Interruptor de Control de Potència, que es troba en primera posició dins del quadre de llums.
Si l'interruptor és doble, significa que la teva instal·lació és monofàsica. Si l'interruptor és triple o superior, significa que la teva instal·lació és trifàsica.
Si ets dels que continua rebent factures amb lectura estimada hauràs de comunicar tu mateix la lectura del teu comptador i així evitar que se't facturi una lectura estimada. Per a enviar-nos la teva lectura real serà necessari que:
No obstant això, tingues en compte que:
- La lectura realitzada per un Tècnic sempre tindrà prioritat.
- Si el Tècnic no pogués accedir al comptador, es tindran en compte les lectures que ens hagis aportat tu.
- En el cas que no ens enviïs lectures, es farà una estimació.
Una factura estimada és igual de vàlida que uneixi amb lectura real, no obstant això, tingues en compte que aquesta és provisional i que serà regularitzada semestralment una vegada es tinguin els consums reals.
Pots triar la forma d'enviament, entre l'enviament mitjançant correu postal al teu punt de subministrament o adreça Fiscal. O pel contrari, mitjançant correu electrònic que ens facilitis.
De la mateixa manera, si t'uneixes a Lumisa i et registres en la Zona Client podràs visualitzar totes les teves factures ja emeses i descarregar-te-les quan desitgis.
Si té dubtes sobre la seva factura tens varies opcions per resoldre'ls:
En Lumisa disposem de varis mètodes de pagament:
En la major part dels casos l'abonament de la factura de la llum es sol realitzar per domiciliatzació bancària o ingrés en compte. En aquest supòsit, si l'abonament es realitzés amb retard LUMISA procedirà a la notificació del pagament de la mateixa mitjançant correu postal o correu electrònic així com a través del burofax.
En cas d'impagament per part del Client, LUMISA podrà tramitar, d'acord a l'article 18 del Reial Decret 897/2017, de 6 d'octubre, la suspensió del subministrament si transcorreguts vint (20) dies naturals des que se'ls hagués requerit el pagament, mitjançant la presentació al cobrament a l'entitat financera on el Client tingui domiciliat el pagament de la factura o a través de l'ingrés en compte dels comptes bancaris facilitats al Client, i aquesta no hagués estat satisfeta íntegrament.
El terme de potència en la factura elèctrica és el preu que l'usuari paga per aquesta potència contractada, que es multiplica per la quantitat de quilowatts (kW). És un concepte fijola que s'ha de pagar fins i tot encara que no es realitzi cap consum.
El terme d'energia és el cost variable en funció del consum realitzat. És el resultat de multiplicar l'energia consumida durant el període de facturació que correspongui pel preu del terme de l'energia contractat.
L'Impost Especial sobre l'Electricitat recau sobre el consum d'electricitat i grava el subministrament d'energia elèctrica per a consums elèctrics, així com el consum pels productors d'aquella electricitat generada per ells mateixos. El percentatge d'aquest impost és de 5,113% aplicant-se en el terme de potència i en el de consum.
El recaptat amb l'Impost sobre l'Electricitat va destinat als fons públics, encarregats de sectors com són la sanitat o l'educació.
És l'import destinat a la Distribuïdora en utilitzar-se les seves xarxes elèctriques i traslladar energia al teu punt de subministrament.
Es tracta d'aquell import relatiu a les actuacions dutes a terme per la Comercialitzadora realitzades per les factures impagades en el termini establert en les Condicions Generals.
El servei de facturació electrònica permet accedir via internet al contingut de la seva factura en format electrònic, sense cap cost afegit. La factura electrònica recull les mateixes dades que la factura que rep en paper i la pot visualitzar amb la mateixa aparença.
Rebrà la seva factura per correu electrònic en format PDF i podrà visualitzar-la i descarrega-la en el seu equip en el moment que vulgui.
L'Alta en el servei de Facturació Electrònica es realitzarà a través del formulari de Contractació mitjançant acceptació expressa de la recepció de les factures a través del correu electrònic facilitat pel client.
Si desitges tornar a rebre la factura en paper, podràs sol·licitar-ho a través de l'Àrea de client o mitjançant comunicació al correu [email protected].
Les sigles SEPA signifiquen Zona Única de Pagaments en Euros (en anglès, Single Euro Payments Area). El Mandat SEPA és l'ordre de domiciliació que el client autoritza i consent, en aquest cas, a Lumisa per a cobrar en un determinat compte bancari.
Té una sèrie de característiques:
Pots domiciliar els teus pagaments amb Lumisa emplenant el nostre formulari de modificació de forma de pagament.
En aquest cas, et recomanem que verifiquis que no siguis l'únic punt de subministrament sense servei. Si hi ha més veïns sense servei, has de cridar al telèfon de la distribuïdora per comunicar la incidència, ja que en aquest cas l'avaria es troba a la xarxa externa.
Si ets l'únic afectat, vol dir que l'avaria es troba dins de les teves instal·lacions. En aquest cas, has de cridar a un electricista per a la reparació, ja que la distribuïdora no és el responsable de la incidència.
NOM DISTRIBUIDORA | TELÈFON AVARÍA |
E-DISTRIBUCIÓN (ENDESA) | 900 848 900 (Aragón, Castilla y León, Galicia, La Rioja, Navarra y Comunidad Valenciana) |
900 849 900 (Islas Baleares) | |
900 855 885 (Islas Canarias) | |
900 760 706 (Cataluña) | |
I-DE REDES ELÉCTRICAS INTTELIGENTES (IBERDROLA) | 900 171 171 |
UNIÓN FENOSA DISTRIBUCIÓN (NATURGY) | 900 333 999 |
CIA SEVILLANA ELECTRICIDAD SA | 900 850 840 |
ELECT REUNIDAS ZARAGOZA SAU | 900 848 900 |
E-REDES (EDP) | 900 907 001 |
VIESGO DISTRIBUCIÓN (REPSOL) | 900 101 051 |
ELECTRA DEL MAESTRAZGO | 964 173 275 |
ESTABANELL ENERGIA | 900 154 444 |
ELÉCTRICA DE CÁDIZ | 900 373 411 |
Podràs trobar més informació detallada a l'article "Passos a seguir davant una avaria en el corrent elèctric".
Si a causa del nou comptador i una vegada activat el control de potència "saltessin" els ploms, és pel fet que la potència demandada supera a la potència actualment contractada. I per tant el nou dispositiu interrompria de forma temporal el subministrament elèctric.
Amb la finalitat de restablir-ho de forma immediata hauràs de seguir una sèrie de passos:
Si una vegada realitzats aquests senzills passos, continua perdent el subministrament elèctric amb freqüència, el més probable és que hagi d'augmentar la potència contractada contactant amb la seva comercialitzadora. O també pot deure's a una avaria en la seva instal·lació amb la qual cosa haurà de contactar amb un instal·lador autoritzat.
Com bé especifiquen les Condicions generals, en cas d'impagament per part del Client, LUMISA podrà tramitar, d'acord amb la normativa vigent, la suspensió del subministrament si transcorreguts vint (20) dies naturals des que se'ls hagués requerit el pagament, mitjançant la presentació al cobrament a l'entitat financera on el Client tingui domiciliat el pagament de la factura o a través de l'ingrés en compte dels comptes bancaris facilitats al Client, i aquesta no hagués estat satisfeta íntegrament.
Si malgrat les nostres iniciatives legalment previstes, no es realitzés el pagament de les factures pendents en el termini legalment previst es procedirà al tall de llum del punt de subministrament en qüestió amb un preavís legalment previst de 5 dies naturals.
Una vegada enviat el tall a la Distribuïdora de la seva zona, per a tornar a donar d'Alta la llum s'hauran d'abonar les factures pendents de pagament requerides amb anterioritat. És per això que una vegada rebem el pagament de les mateixes es reprendria el subministrament de llum en 24 hores, havent d'abonar els drets de reconexión a la xarxa, facturats per la Distribuïdora de la teva zona en la pròxima factura.
Segons s'indica en el Reial Decret 1955/2000, el client haurà d'abonar el cost de reconexió d'una quantitat equivalent al doble dels drets d'enganxament (9,04€ sense IVA).
Si transcorreguts més de dos mesos i no s'ha abonat l'import de les factures pendents se't donarà de baixa definitivament.
Es deu a una anomalia detectada en el comptador, és a dir, est deixa de registrar el consum de kW o part d'aquest. Amb la finalitat de dilucidar el que ocorre l'empresa obre l'expedient per a anar a comprovar l'equip de mesura i veure si és degut a una fallada tècnica o a un possible frau.
Quan hi ha alguna irregularitat en el teu consum i es veu molta disparitat entre els kW consumits i els facturats s'obre un expedient per a investigar el que pugui haver succeït i si el possible frau és real.
En el cas de rebre una carta d'aquest tipus hauràs de posar-te en contacte amb la distribuïdora, el seu número i diferents vies de contacte apareixeran en la mateixa carta. Ells t'informaran del que has de fer perquè gestionin el teu cas.
Les comercialitzadores aquí no podem fer res i ho hauràs de tramitar tot pel teu compte.
Una vegada tramitat l'expedient, en el cas d'haver trobat frau, caldrà pagar la multa corresponent i posteriorment normalitzar el subministrament conforme a la normativa legal vigent.
Normalment el comptador es paga com a lloguer de mesura mes a mes, si és d'aquesta manera, l'empresa distribuïdora haurà de procedir a la normalització per a posar-ho al dia.
En cas contrari, si es disposa d'un comptador propi el treball necessari per a això correrà per part de l'usuari, havent d'avisar a la distribuïdora una vegada finalitzat perquè aquesta ho comprovi.
Has d'acudir a la teva comercialitzadora que t'informarà de com abonar l'import que correspon a la quantitat de kW que vas rebre en la primera carta.
En abonar-ho, es procedirà a restablir el subministrament elèctric amb normalitat.
Segons la següent llei Compliment de la qualitat de subministrament individual (article 104 Reial decret 1955/2000):
El distribuïdor estarà obligat al fet que el temps i nombre d'interrupcions imprevistes majors de tres minuts de cada any natural no superi els següents, valors depenent de la zona on estigui situat el subministrament:
MITJANA TENSIÓ (1kV a 36kV)
Nombre d'hores | Nombre d'interrupcions | |
Zona urbana | 3,5 | 7 |
Zona semiurbana | 7 | 11 |
Zona rural concentrada | 11 | 14 |
Zona rural dispersa | 15 | 19 |
Per als consumidors connectats a xarxes de tensió superior a 36 kV s'assimilaran als llindars definits en les zones urbanes.
BAIXA TENSIÓ (menor o igual a 1kV)
Nombre d-hores | Nombre d'interrupcions | |
Zona urbana | 5 | 110 |
Zona semiurbana | 9 | 13 |
Zona rural concentrada | 14 | 16 |
Zona rural dispersa | 19 | 22 |
Modificats pel RD 1634/2006 de 29 de desembre, pel qual s'estableix la tarifa elèctrica a partir d'1 de gener de 2007 Conseqüències de l'incompliment de la qualitat de servei individual (article 105 Reial decret 1995/2000):
El distribuïdor és el responsable del compliment dels nivells de qualitat individual amb cadascun dels consumidors connectats a les seves xarxes.
L'incompliment d'aquests valors determinarà l'obligació per als distribuïdors d'aplicar en la facturació dels consumidors connectats a les seves xarxes els descomptes regulats en la mateixa normativa, dins del primer trimestre de l'any següent al de l'incompliment. Per tant, en aquells casos en què el distribuïdor incompleixi els valors per a la continuïtat del subministrament individual, procediran a aplicar els següents descomptes:
Consumidors a tarifa:
Si has tingut un tall de llum causat per una avaria en la xarxa pots reclamar els danys soferts en els teus aparells, aliments deteriorats, entre altres. Per això, En Lumisa et donem la clau per a realitzar una reclamació amb tots els documents que et sol·licitaran.
1. Contactar amb la Distribuïdora.
Informar la Distribuïdora del tall de subministrament, registrant-se un número d'incidència/expedienti. De la mateixa manera, haurem de sol·licitar un certificat/informe de qualitat en el qual s'exposin els successos ocorreguts, la fallada en la xarxa i la data i hora en què va ser restablert.
En Lumisa t'ajudem a sol·licitar el certificat de qualitat, així com a contactar amb la Distribuïdora.
2. Realitzar un informe comptable de perdudes si es tracta d'un negoci.
Disposar d'un informe comptable on es comparin les vendes i guanys obtinguts pel negoci durant un període similar al temps en què va ocórrer l'avaria o interrupció elèctrica, a fi d'acreditar el lucre cessant.
La Llei 50/1980, de 8 d'octubre, de Contracte d'assegurança, especifica que per l'assegurança de lucre cessant l'assegurador s'obliga a indemnitzar a l'assegurat la pèrdua del rendiment econòmic que hagués pogut aconseguir-se en un acte o activitat de no haver-se produït el sinistre descrit en el contracte.
3. Realitzar un inventari adjuntant les factures o tiquets de compra.
Hauràs de realitzar un inventari de tots aquells electrodomèstics i productes alimentosos que hagin resultat danyats, així com l'informe pericial d'aquests, certificat d'expert en manipulació d'aliments, factures de compra o reparació, documents o fotografies que ho acreditin.
És recomanable que guardi tots els tiquets, factures de compra i albarans dels seus electrodomèstics, així com els documents que puguin acreditar el mal o perduda.
4. Contactar amb la teva Asseguradora i reclamar els danys.
Contactar amb la teva companyia asseguradora en el cas de disposar de pòlissa d'assegurança amb la garantia de Danys Elèctrics. S'haurà d'adjuntar el certificat de qualitat (en defecte d'això es pot aportar el número d'expedient o incidència si no es tingués aquest certificat).
És convenient que revisi la seva pòlissa d'assegurances de llar o de negoci, ja que en algunes ocasions cobreix la pèrdua d'aliments si sofreix una interrupció en el subministrament elèctric.
Des de Lumisa no recomanem realitzar la baixa dels subministraments d'aigua, llum i gas, ja que es consideren elements bàsics en un habitatge i convertiria l'habitatge com a no habitable, així que es desestimaria la denúncia interposada per ocupació d'un habitatge. Tal decisió pot acabar amb una denúncia al propietari per una falta de coaccions prevista en l'article 620.2 del Codi Penal, i que porta aparellada una pena de multa de 10 a 20 dies. El motiu d'això, segons jurisprudència, és que seria el causant del desproveïment d'un recurs primari a persones en una situació vulnerable.
Per tant, la solució més recomanable és que realitzi denúncia amb just títol de l'ocupació del seu habitatge o local a través de dues vies:
Únicament en els casos en què l'arrendador pot provar que no està actuant de manera coactiva sinó que no paga a la subministradora per no poder fer front a les factures, només en aquests casos podrà apreciar el tribunal la inexistència de coaccions.
És una empresa la qual s'encarrega de comercialitzar un producte finalitzat. Són les encarregades de comprar energia i facturar-la als seus consumidors utilitzant les xarxes de distribució.
Les Distribuïdores de llum romanen regulades per l'Estat, i són les responsables del manteniment i seguiment de les diferents zones del país.
La Xarxa Elèctrica d'Espanya (REE) és l'encarregada de transportar l'energia en alta tensió i gestionar, mantenir i reparar les infraestructures necessàries per a això.
Són aquelles companyies designades pel Govern amb les quals es pot sol·licitar el Bo Social de llum. Les mateixes tenen l'obligació d'oferir aquesta Tarifa per obligació.
Aquestes comercialitzadores han de complir una sèrie de requisits establerts pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme per a contractar en modalitat de Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC), EL Preu Fix i el Bo Social.
En el Mercat Regulat es troben les Comercialitzadores de referència les quals estan controlades i gestionades pel Govern amb la finalitat de protegir als consumidors més vulnerables.
A diferència del Mercat Lliure, on cada Comercialitzadora és lliure de fixar diferents tarifes, ofertes i serveis extra amb preus establerts per aquestes, sempre dins d'uns barems establerts, sent supervisats per la CNMC.
Lumisa Energies es encuentrab en el Mercat Lliure.
És un descompte en la factura de la Llum, regulat pel Reial Decret 897/2017, on s'especifiquen els requisits per a tenir dret a aquest. El seu objecte és el de protegir les llars considerades vulnerables. Es tracta d'un descompte que s'aplica sobre el PVPC.
El Preu Voluntari al Petit Consumidor és la tarifa el preu de la qual està controlat pel Ministeri d'Indústria dins del Mercat Regulat. Ve a substituir a l'anterior Tarifa d'Últim Recurs (TUR). S'aplica en les factures d'aquells consumidors amb una potència contractada no superior a 10 kW.
És el Codi Universal del Punt de Subministrament. És un codi únic per a cada subministrament energètic (elèctric/gas) que ho identifica. Comença amb la seqüència ÉS seguidament de 20 dígits.
El Certificat d'Instal·lació Elèctrica (CIE) o Butlletí Elèctric és el document oficial emès per un instal·lador autoritzat que garanteix que es compleixen tots els requisits per a rebre el subministrament.
És l'Accés de Tercers a la Xarxa Elèctrica.
És el cost estipulat per l'Estat que haurà d'abonar-se en contractar un nou subministrament o per pujar la potència d'un subministrament ja existent amb un import de 19,703137 € per cada kW contractat + IVA.
És el cost estipulat per l'Estat que haurà d'abonar-se en utilitzar la infraestructura de la companyia distribuïdora en el cas de nous subministraments, en pujar la potència contractada o si el punt de subministrament porta sense utilitzar-se més de 3 anys amb un import de 17,374714 € per cada kW contractat + IVA.
És el cost estipulat per l'Estat que haurà d'abonar-se en utilitzar la infraestructura de la companyia distribuïdora en el cas de nous subministraments, en pujar la potència contractada o si el punt de subministrament porta sense utilitzar-se més de 3 anys amb un import de 9,044760 € + IVA.
És el cost estipulat per l'Estat que haurà d'abonar-se en dur a terme la revisió de la instal·lació amb un import de 8,011716 € + IVA.
Segons el que s'estableix en l'article 79 del Reial decret 1955/2000, és la quantitat a lliurar, en el moment de la contractació, per un import igual a la facturació teòrica mensual corresponent a cinquanta hores d'utilització de la potència contractada.
La referència cadastral és l'identificador oficial i obligatori dels béns immobles. Consisteix en un codi alfanumèric que és assignat pel Cadastre de manera que tot immoble ha de tenir una única referència cadastral que permeti situar-ho inequívocament en la cartografia cadastral.
És el lloc físic on és connecta l'escomesa amb la xarxa elèctrica del distribuïdor. És a dir, el lloc on està el punt de subministrament, a casa teva, un local, una oficina, etc.
Consideracions sobre els locals de pública concurrència: (Segons apartat 1 de la instrucció ITC BT-28 del REBT-2002)
Locals d'espectacles i activitats recreatives: Cinemes, teatres, auditoris, estadis, pavellons esportives, places de toro, hipódroms, parcs d'atraccions i fires fixes, sales de festa, discoteques, sales de jocs d'atzar.
Locals de reunió, treball i usos sanitaris.
CNAE és la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques i assigna un codi a cada activitat econòmica de les quals es poden realitzar. Generalment aquest codi (que sol ser de 4 dígits) s'utilitza en molts formularis i impresos, tant oficials com a nivell d'empresa.
Aquí et mostrarem una llista dels CNAE més comuns amb la finalitat que puguis guiar-te.
CNAE | Descripció |
9820 | Activitats de les llars com a productors de serveis per a ús propi |
5630 | Establiments de begudes |
5610 | Restaurants i llocs de menjars |
5210 | Dipòsit i emmagatzematge |
4719 | Un altre comerç al detall en establiments no especialitzats |
4711 | Un altre comerç al detall en establiments no especialitzats, amb predomini en productes alimentaris, begudes i tabac |
4771 | Comerç al detall de peces de vestir en establiments especialitzats |
4721 | Comerç al detall de fruites i hortalisses en establiments especialitzats |
6419 | Una altre intermediació monetària |
4753 | Comerç al detall de catifes, moquetes i revestiments de parets i sòls en establiments especialitzats |
4110 | Promoció automobiliària |
4511 | Venda d'automòbils i vehicles de motor lleugers |
9810 | Activitats de les llars com a productes de béns per a ús propi |
4729 | Un altre comerç al detall de productes alimentaris en establiments especialitzats |
4642 | Comerç a l'engròs de peces de vestir i calçat |
4643 | Comerç a l'engròs d'aparells electrodomèstics |
4645 | Comerç a l'engròs de productes de perfumeria i cosmètica |
4724 | Comerç al detall de pa i productes de fleca, confiteria i pastisseria en establiments especialitzats |
4725 | Comerç al detall de begudes en establiments especialitzats |
5510 | Hotels i allotjament similars |
Directives i Reglaments a la Unió Europea:
Legislació estatal del Sector elèctric:
Legislació referent a les Tarifes d'Accés així com els Peatges d'Accés:
Legislació relativa a l'activitat de Distribució de l'energia elèctrica:
Legislació referent a l'activitat de Comercialització i subministrament de l'energia:
Legislació referent a les modalitats de subministrament elèctric amb autoconsum i de producció amb autoconsum:
L'energia solar fotovoltaica és una font d'energia renovable, obtinguda mitjançant panells solars que capten la radiació solar i la transformen en energia elèctrica. Per tant, l'autoconsum d'energia solar fotovoltaica "fa referència a la producció individual d'electricitat per al propi consum a través de panells solars fotovoltaics."
Avantatges de l'autoconsum d'energia solar fotovoltaica:
- Energia gratuïta
- Estalvi econòmic, lliure d'imposats
- Energia neta i renovable, evita l'emissió de tones de CO? i d'altres contaminants
- Benefici fiscal (subvencions, reduccions de l'IBI, possibilitat de deducció de l'IRPF...)
- Qualsevol instal·lació d'autoconsum fa que l'habitatge o edifici tingui un major valor de mercat
Es distingeixen dues modalitats d'autoconsum, segons estableix l'article 9 de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del Sector Elèctric, i es recullen novament en l'article 4 del Reial decret 244/2019, de 5 d'abril:
Sense excedents
Quan es tracta d'un consumidor que disposés d'una instal·lació de generació, destinada al consum propi, en el qual es requerirà instal·lar un mecanisme antivertido que impedeixi que s'aboquen els excedents d'energia a la xarxa. En aquest cas existirà un únic consumidor.
Amb excedents
Quan es tracti d'un consumidor associat a una instal·lació de producció degudament inscrita en el registre administratiu d'instal·lacions de producció d'energia elèctrica connectada a l'interior de la seva xarxa. En aquest cas existiran dos subjectes, el consumidor i el productor. En aquestes modalitats les instal·lacions de producció pròximes i associades a les de consum podran, a més de subministrar energia per a autoconsum, injectar energia excedentària en les xarxes de transport i distribució. Al seu torn, es divideix en dues modalitats:
Addicionalment, la llei estableix una altra classificació d'autoconsum:
L'autoconsum individual és aquell mitjançant el qual un solo consumidor s'alimenta d'una energia elèctrica provinent d'instal·lacions de generació.
L'autoconsum col·lectiu és aquell mitjançant el qual un grup de diversos consumidors que s'alimenten, de forma acordada, d'energia elèctrica que prové d'instal·lacions de producció comunitàries. En aquest cas, tots els consumidors participants que es trobin associats a la mateixa instal·lació de generació hauran de pertànyer a la mateixa modalitat d'autoconsum i comunicar de forma individual un mateix acord signat per tots els participants que reculli els criteris de repartiment
Si, l'energia excedentària pot vendre's, segons el que es disposa en el Reial decret 244/2019, de 5 d'abril. El requisit per a la seva venda és que haurà d'estar acollit a la modalitat de subministrament amb autoconsum amb excedents no acollida a compensació i li seran aplicable les acarones normes que a qualsevol planta de producció d'energia elèctrica.
En la modalitat de subministrament amb autoconsum amb excedents, el productor podrà vendre l'energia excedentària o acollir-se al mecanisme de compensació simplificada.
El mecanisme de compensació simplificada està dissenyat per als petits consumidors renovables de fins a 100 kW podent compensar en la seva factura l'energia consumida a través de la xarxa amb l'energia excedentària que no hagin consumit. Consistirà en un saldo en termes econòmics de l'energia consumida en el període de facturació:
1. Si disposa amb un contracte amb una comercialitzadora lliure l'energia horària consumida de la xarxa i l'excedentària serà valorada al preu horari acordat entre les parts.
2. Si disposa d'un contracte de subministrament al preu voluntari per al petit consumidor amb una comercialitzadora de referència:
Exemple: criteris de repartiment i mecanismes de compensació d'excedents:
Energia generada |
Consumidors associats |
Energia generada individual |
Consum (kWh) període máxim |
Energia Autoconsumida (1) |
Energia consumida |
Energia compensable (3) |
100 kWh |
C1 |
20% |
20 kWh |
20 kWh |
0 kWh |
0 kWh |
C2 |
20% |
40 kWh |
20 kWh |
20 kWh |
0 kWh |
|
C3 |
20% |
25 kWh |
20 kWh |
5 kWh |
0 kWh |
|
C4 |
20% |
15 kWh |
15 kWh |
0 kWh |
5 kWh |
|
C5 |
20% |
10 kWh |
10 kWh |
0 kWh |
10 kWh |
(1): Completament gratuïta i lliure d'impuestos.
(2): Mateix preu i impostos que l'energia utilitzada en una tarifa normal.
*El mecanisme de compensació d'energia redueix la factura d'electricitat en descomptar del consum mensual la quantia econòmica corresponent als excedents d'energia que s'hagin injectat a la xarxa.
*Impost d'Electricitat i IVA: S'aplicarà l'IVA sobre la suma dels diferents preus descomptant la compensació.
Podran acollir-se al mecanisme de compensació simplificada aquells que:
Aquest mecanisme no es limita a l'autoconsum individual, sinó que també és aplicable a l'autoconsum col·lectiu.
L'autoconsum s'ha abaratit considerablement durant aquests anys, encara que la inversió inicial continua semblant important, però cal tenir en compte que la vida útil de la instal·lació són d'uns 25 anys i es triga una mitjana de 4 a 10 anys a amortitzar la inversió, per la qual cosa invertir en una instal·lació solar fotovoltaica generarà un estalvi acumulat molt significatiu en energia.
Recomanem contactar amb un instal·lador expert, per raons de seguretat i garantia de la instal·lació.
D'altra banda, molts municipis ofereixen subvencions i ajudes per a les instal·lacions de plaques solars, de manera que podràs reduir la inversió entre un 40% i un 50%; reduccions de l'IBI de fins al 50%; possibilitat de deducció de l'IRPF. Aquestes estan destinades principalment per a instal·lacions en habitatges unifamiliars o comunitaris relacionades amb l'eficiència energètica.
Els components principals d'una instal·lació fotovoltaica són els següents:
Els panells solars estan formades per mòduls i els mòduls per cèl·lules fotovoltaiques que estan fetes per materials semiconductors que transformen l'energia solar en energia elèctrica contínua, gràcies a l'efecte fotovoltaic. Quanta més energia necessitem, una major superfície de panells instal·larem.
Aquesta energia obtinguda dels panells passarà a través d'un inversor solar, on es transformarà en corrent altern perquè es pugui usar pels electrodomèstics.
Tota o part de l'energia s'usarà per a l'autoconsum, no obstant això, l'energia excedent pot ser emprada de diverses maneres: emmagatzemar aquesta energia en bateries, abocar-la a la xarxa elèctrica per a obtenir una compensació o no utilitzar-la rebutjant-la a través d'un sistema antivertido.
No. El 5 d'octubre de 2018 es va derogar l'impost al sol.
Sí, no obstant això la producció d'energia es redueix entorn d'un 10-25% d'un dia assolellat, no obstant això pot variar segons la gruix dels núvols i la pròpia instal·lació.
No. Els panells fotovoltaics necessiten llum (preferiblement llum solar) per a generar energia.
No obstant això, l'energia excedent que es produeix durant el dia es pot emmagatzemar en una bateria solar i usar-la quan el sol no estigui disponible.
Subvencions sobre impostos de l'estat
Molts Ajuntaments ofereixen subvencions i ajudes, per la qual cosa és recomanable consultar la web de cada Ajuntament. Aquestes subvencions, generalment, s'apliquen sobre impostos de l'estat mitjançant descomptes sobre l'IBI (Impost de Béns immobles; entre un 30% i 50% durant 3 o 5 anys) i/o l'ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres; entre un 30% i 90%).
Subvencions sobre el preu de la instal·lació
Algunes comunitats autònomes són conscients de la importància d'un model energètic responsable i sostenible, per la qual cosa, també existeixen subvencions per a plaques solars per a incentivar l'ús d'energies renovables i els diversos aspectes de l'autoconsum. Aquestes subvencions són sobre el preu de la instal·lació, que s'apliquen de manera percentual sobre el preu total de la instal·lació, i s'emeten cada cert temps depenent de la gestió dels pressupostos de cada comunitat i tenen una duració determinada.
Deducció sobre l'IRPF
Els contribuents en la inversió en instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica podran deduir el 20% de l'import de les quantitats invertides en instal·lacions realitzades en l'habitatge habitual i en instal·lacions col·lectives de l'edifici destinades a alguna de les finalitats d'a continuació:
No donarà dret a l'aplicació d'aquesta deducció aquelles instal·lacions que siguin de caràcter obligatori.
Per als requisits, regles d'aplicació i emplenament, fes clic aquí.
El Reial decret 244/2019, de 5 d'abril, que regula l'autoconsum preveu l'existència d'uns coeficients per a repartir l'energia en l'autoconsum col·lectiu. El valor d'aquests coeficients de repartiment depèn de l'acord entre els participants, amb l'únic requisit que siguin valors constants. Aquests criteris i coeficients han de quedar recollits en l'acord entre les parts i que cada consumidor haurà de fer arribar a la distribuïdora directament o a través de la seva empresa comercialitzadora.
L'Annex I del Reial decret 244/2019, de 5 d'abril, estableix que “El valor d'aquests coeficients podrà determinar-se en funció de la potència a facturar de cadascun dels consumidors associats participants, de l'aportació econòmica de cadascun dels consumidors per a la instal·lació de generació, o de qualsevol altre criteri sempre que existeixi acord signat per tots els participants i sempre que la suma d'aquests coeficients βi de tots els consumidors que participen en l'autoconsum col·lectiu sigui la unitat. En qualsevol cas, el valor d'aquests coeficients haurà de ser constant.”
Com a solució d'últim recurs, i si els participants no remeten uns valors diferents, la norma preveu uns coeficients de repartiment calculats a partir de les potències màximes contractades pels consumidors partícips. L'RD 244/2019 de 5 d'abril en el seu Annex I descriu un possible criteri de repartiment d'energia que pot servir de base per a realitzar l'acord de repartiment.
βi : És el coeficient de repartiment de l'energia generada entre els consumidors que participen de l'autoconsum col·lectiu. Aquest coeficient prendrà el valor que figuri en un acord signat per tots els consumidors participants de l'autoconsum col·lectiu, a més de quedar recollit en una acta de la Junta de Propietaris, haurà de ser remès de manera individual per cada consumidor associat a l'empresa distribuïdora com a encarregada de lectura dels consums. No obstant això, el coeficient prendrà el valor d'1 en els casos en què només existeixi un consumidor associat a una instal·lació pròxima a través de la xarxa. En tot cas, aquests coeficients hauran de tenir valors fixos per a totes les hores d'un període de facturació. En absència de notificació d'acord de coeficients de repartiment a l'encarregat de lectura dels consums, aquests coeficients es calcularan d'acord amb la següent formulació:
βi = Pci / ∑Pcj
Sent:
Pci : Potència màxima contractada al consumidor associat i.
∑Pcj : Suma de les potències màximes contractades per tots els consumidors que participen de l'autoconsum col·lectiu.
Cal tenir en compte que:
- Tots els consumidors associats han de pertànyer a la mateixa modalitat d'autoconsum.
- Cal elaborar un Acord de Repartiment on quedin establerts els criteris de repartiment de l'energia generada.
Els consumidors acollits a alguna de les modalitats d'autoconsum podran acollir-se a qualsevol altra modalitat diferent adequant les seves instal·lacions i complint amb la normativa.
No obstant això, cal tenir en compte que:
El CAU o Codi d'Autoconsum identifica de manera única a l'autoconsum. El sol·licita l'empresa instal·ladora habilitada a l'empresa distribuïdora i relaciona a tots els consumidors i a totes les instal·lacions pròximes de generació associats a l'autoconsum.
Per a les instal·lacions en modalitat de subministrament amb autoconsum exemptes d'obtenir els permisos d'accés i connexió, amb caràcter previ a presentar les dades en el registre de les diferents Comunitats Autònomes, l'instal·lador o el titular sol·licitarà el codi CAU a la Distribuïdora. Per a la resta de les instal·lacions, el CAU es facilitarà en el tràmit de sol·licitud del permís d'accés i connexió.
El codi identificador CIL és el Codi d'Instal·lació de producció a l'efecte de Liquidació. És el codi determinat per l'Encarregat de Lectura que identificarà de manera única una unitat retributiva d'una instal·lació. Estarà compost pel Codi Universal de Punt de Subministrament (CUPS) seguit d'un camp numèric de 3 dígits que correspondrà a cada unitat retributiva de la instal·lació, començant pel valor «001» per a la primera i així successivament. A aquest efecte, el CUPS serà comú a totes les unitats retributives que una instal·lació pugui contenir. A fi de poder aplicar correctament el règim retributiu específic a una instal·lació, cadascuna de les seves unitats retributives haurà de tenir assignat un codi CIL propi, diferent al de la resta d'unitats retributives de la seva mateixa instal·lació.
L'encarregat d'assignar els CIL és l'encarregat de la lectura (empresa distribuïdora o Xarxa Elèctrica d'Espanya segons siga procedent), per la qual cosa podrà acudir a ell per a sol·licitar-lo.
Els requisits comuns per a la sol·licitud de subvencions per a l'autoconsum són:
Els requisits per a la deducció de l'IRPF són:
Per a més detalls sobre la deducció de l'IRPF per la inversió en instal·lacions d'autoconsum, clica aquí.
Sí, la ubicació de l'habitatge i l'orientació de les plaques solars són essencials per a maximitzar el rendiment de la instal·lació solar d'autoconsum.
Cal tenir en compte que les plaques solars fotovoltaics són més productius quanta més radiació solar puguin captar. En general, es recomana col·locar-los orientades al sud, ja que les plaques generen més electricitat si els raigs solars incideixen perpendicularment. Si volem obtenir energia de les plaques al llarg de tot l'any els col·locarem amb una inclinació similar a la latitud, no obstant això, cal considerar que el sol varia la seva altura al llarg de l'any.
Sí, recomanem romandre connectat a la Xarxa Elèctrica, vist que el client pot quedar-se sense subministrament per qualsevol inconvenient o bé, si no té bateria instal·lada, en les hores sense sol. Un altre avantatge de seguir connectat a la xarxa és l'opció d'injectar l'energia excedent a la Xarxa Elèctrica i ser compensat per ella en la factura elèctrica, amb la modalitat de compensació simplificada d'excedents d'energia.
Moltes vegades amb l'aigua de la pluja és suficient per a netejar les plaques solars. No obstant això, almenys una vegada a l'any cal realitzar una inspecció física de les plaques a la recerca de brutícia, enderrocs o excrements d'ocells o veure si baixa el rendiment de la producció elèctrica. En cas afirmatiu, caldrà realitzar una neteja de les plaques.
Es pot realitzar la neteja contractant a un professional o realitzant-la un mateix.
Quan remoguis la brutícia en la neteja de les plaques solars cal anar amb compte de no ratllar o trencar el cristall, ja sigui usant eines o trepitjant sobre elles. També és important no usar sabons o líquids abrasius perquè podrien deteriorar la superfície de la placa. No obstant això abans de començar, recomanem consultar les instruccions del panell i/o consultar al teu proveïdor.
L'Escomesa és la part de la instal·lació que uneix la xarxa de distribució i la caixa general de protecció per a subministraments de baixa tensió.
Quant a la seva construcció poden ser subterrànies o aèries, depenent de la mena de distribució.
Quan un nou subministrament requereix una connexió a la xarxa de distribució, o un subministrament existent vol ampliar la potència disponible en un subministrament, és necessari realitzar una petició de subministrament a l'empresa Distribuïdora corresponent.
A través de Lumisa, podem ajudar-te a tramitar aquesta gestió davant la Distribuïdora. Només has d'autoritzar-nos com a representant teu per a poder gestionar-ho tot en el teu nom.
El procediment de gestió d'Escomesa són:
1. Fase de sol·licitud. Aquesta és la fase d'obertura de l'expedient. Hauràs de facilitar-nos una sèrie de dades i documentació com són:
L'expedient es trobarà paralitzat mentre no es rebin els plans sol·licitats per la Distribuïdora.
2. Fase d'elaboració d'informe. Una vegada obert l'expedient d'escomesa per part de Lumisa, el Departament tècnic de la Distribuïdora realitzarà l'estudi de la zona afectada valorant les activitats necessàries per a poder dur a terme les instal·lacions sol·licitades.
De la mateixa manera, executessin un informe amb les condicions tecnicoeconòmiques, informant així el sol·licitant.
3. Fase d'elaboració del projecte. Una vegada el sol·licitant hagi acceptat el pressupost elaborat per la Distribuïdora, així com revisada la documentació requerida, es disposen a la preparació de les accions necessàries per a l'inici de les obres. En aquesta fase se li assigna el número CUPS (Codi Universal de Punt de Subministrament), el qual convé anotar.
En el supòsit de ser necessaris permisos i llicències oficials, com la llicència d'obres, haurà de sol·licitar-se quedant l'expedient paralitzat pendent de concessió d'aquests.
4. Fase d'execució d'obra. Concedits els permisos i llicències necessàries, es procedeix a l'inici i final d'obres, preparat per a la contractació de l'Alta del punt de subministrament.
5. Fase de contractació final. Finalment, s'ha de facilitar el Certificat d'Instal·lació Elèctrica (CIE) realitzat per un tècnic qualificat i ja és possible realitzar l'Alta del punt de Subministrament amb nosaltres
Per a l'elaboració dels pressupostos corresponents a nous subministraments, i segun l'article 103 del Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica, els terminis per a rebre la resposta de la Distribudiora de les condicions tècniques i econòmiques per a atendre el subministrament sol·licitat són els següents:
1. Subministraments en baixa tensió.
2. Subministraments en alta tensió:
Els pressupostos tecnicoeconòmics tenen un termini de vigència de tres mesos, a partir de la data de comunicació d'aquest pressupost.
Per a subministraments de nova extensió de xarxa necessàries per a atendre nous subministraments o ampliació dels existents de fins a 100 kW en baixa tensió i 250 kW en alta tensió que ja compti amb les dotacions i serveis requerits per la legislació urbanística, la seva construcció correspon a l'empresa distribuïdora, havent d'abonar el client el barem d'extensió (17,37 €/kW) establert reglamentàriament.
Per a la resta dels casos, el sol·licitant ha d'assumir el cost total dels treballs necessaris, tals com extensió de xarxa i aquells reforços i adequacions es compleixin amb els criteris de l'Ordre Ministerial IET 26660/015.
Quant al cost, quan un client sol·liciti la instal·lació de l'escomesa, la Distribuïdora proposarà un pressupost que dependrà del cas en particular.
És per això, que el preu pot variar segons la localització del nou subministrament, l'estat del terreny i altres factors que puguin dificultar la instal·lació elèctrica. Si el client o usuari final contracta una potència superior o ampliés la potència ja contractada, abonarà a més l'excés pels drets d'extensió i accés corresponents a l'increment de potència
Una vegada realitzada la instal·lació de l'escomesa, a més el client haurà de pagar els drets ocasionats per l'Alta del punt de subministrament.
Per a l'execució de les instal·lacions necessàries per als nous subministraments, i segun l'article 103 del Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica, els terminis d'execució per a la posada en servei de la instal·lació a partir del moment que se satisfacin els drets d'escomesa seran els següents, comptats en dies hàbils:
1. Subministraments en baixa tensió:
2. Subministraments en alta tensió:
Els punts de recàrrega són els instruments que ens permet recarregar els vehicles elèctrics, podent instal·lar-se en garatges privats, garatges comunitaris o d'una comunitat de veïns, o fins i tot en un pàrquing d'empresa.
Si disposes de garatge en un habitatge unifamiliar o pis en propietat podràs instal·lar el punt de recàrrega per al teu cotxe elèctric en ell. L'instal·lador podrà portar el cablejat des de comptador fins a la ubicació del punt de recàrrega.
El primer que hauràs de fer és sol·licitar el teu punt de recàrrega a través del nostre formulari web. Una vegada sol·licitat, els nostres assessors es posaran en contacte amb tu i t'enviarem un pressupost personalitzat.
No hi ha problema, el punt de recàrrega utilitza l'electricitat del comptador individual i nosaltres facturarem tota l'energia, tant de l'habitatge com del vehicle elèctric, al titular del subministrament elèctric.
Si, la solució passaria per donar d'alta un nou punt de subministrament elèctric sol per a aquest punt de recàrrega. Una altra opció seriosa posar-se d'acord amb la comunitat de veïns connectant el punt de recàrrega a alguna alimentació elèctrica comuna i arribant a un acord amb la comunitat de veïns.
Segons la normativa, és necessària la comunicació d'aquesta instal·lació, no obstant això, no és necessària la seva aprovació per part d'aquesta.
La instal·lació d'un punt de recàrrega sol durar al voltant de dos dies. Enviarem un tècnic qualificat abans per a inspeccionar el garatge i la ubicació dels comptadors.
L'ideal, depenent dels electrodomèstics que tinguis, seria una potència de 4,6 KW, i amb un dispositiu de control de potència instal·lat en el punt de recàrrega seriosa suficient.
El temps de càrrega d'un vehicle elèctric depèn de diversos factors relacionats amb el vehicle i amb la mena de carregador. A continuació, us vam mostrar una taula orientativa amb els temps de càrrega d'un punt de recàrrega.
Carga normal | Carga semi-rápida | Carga rápida | ||||
Tensión máxima | 230 V monofásico | 400 V trifásico | 500 V contínuo | |||
Potencia máxima | 3,7 kW | 7,4 kW | 21 kW | 43 kW | 50 kW | |
Conector | Tipo 1, Tipo 2, Schuko | Tipo 1 y Tipo 2 | Tipo 2 | Tipo 2 | CHAdemo, Combo | |
Ubicación | Viviendas, garajes privados | Centros comerciales, vía pública | Carreteras | |||
Horas de carga | 8 horas | 4:30 horas | 1:30 horas | 45 minutos | 30 minutos |
La instal·lació d'un punt de recàrrega pot comptar amb una ajuda de fins a un 80% del cost subvencionable per a particulars, autònoms i per a l'administració sense activitat econòmica.
A partir del 10 d'abril de 2021 estan disponibles les ajudes del Pla MOVES III, que s'estendrà fins a l'any 2023.
Podran beneficiar-se d'aquestes ajudes les persones físiques, les comunitats de propietaris i les persones jurídiques.
Resol els teus dubtes a través del nostre canal d'atenció al client.
O si ho prefereixes, telefona'ns al nostre telèfon d'atenció al client totalment gratuït